Japonia se opune boicotării JO de la Beijing

Japonia a respins, marţi, orice idee legată de un eventual boicot al Jocurilor Olimpice de la Beijing din cauza violenţelor din Tibet, dar a cerut Chinei să dea dovadă de transparenţă în gestionarea crizei.

15 afișări
Imaginea articolului Japonia se opune boicotării JO de la Beijing

Japonia se opune boicotării JO de la Beijing

"Nu", a răspuns ministrul Afacerilor Externe Masahiko Komura atunci când a fost întrebat dacă susţine apelurile la boicotarea Jocurilor Olimpice. "Pentru binele Chinei, ar fi bine să fie cât se poate de deschisă şi transparentă în această problemă. Chiar dacă este vorba de o chestiune internă, este un lucru normal din partea comunităţii internaţionale să se intereseze de problema drepturilor omului", a adăugat oficialul japonez.

În ciuda apelurilor lansate de militanţii tibetani în favoarea unui boicot al Jocurilor Olimpice, Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, exilat în India, şi-a exprimat susţinerea pentru desfăşurarea acestui eveniment pe care China mizează pentru confirmarea statutului ei de mare putere.

De asemenea, conducătorii europeni au respins, luni, ideea unui boicot, chiar dacă liderul opoziţiei din Franţa, socialistul Francois Hollande, afirmase că nu ar trebui respinsă această variantă.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a estimat că instituţia pe care o conduce nu este o organizaţie militantă şi că un boicot nu ar face decât să îi penalizeze pe sportivi.

Pe de altă parte, primul ministru chinez Wen Jiabao a dat asigurări, marţi, că represiunile faţă de disidenţi înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing nu vor fi intensificate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici