Japonia vrea normalizarea relaţiilor diplomatice cu Coreea de Nord

Japonia va relua negocierile bilaterale cu Coreea de Nord, în vederea normalizării relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, la sfârşitul acestei săptămâni, la Beijing, a anunţat vineri ministrul de Externe, Masahiko Komura.

24 afișări
Imaginea articolului Japonia vrea normalizarea relaţiilor diplomatice cu Coreea de Nord

Japonia vrea normalizarea relaţiilor diplomatice cu Coreea de Nord (Imagine: Mediafax/AFP)

Japonia a ocupat peninsula coreeană între 1910 şi 1945, nerecunoscând până în prezent decât Coreea de Sud. Ultima întâlnire dintre reprezentanţii japonezi şi cei nord-coreeni a avut loc în septembrie, în Mongolia.

Un emisar de rang înalt japonez "se va întâlni cu omologul său nord-coreean începând de sâmbătă seara şi îşi vor spune punctele de vedere", urmând să aibă o întrevedere şi duminică, a declarat ministrul Komura.

"Discuţiile vor viza situaţia actuală dintre Japonia şi Coreea de Nord şi modul de abordare a viitorului relaţiilor bilaterale", a precizat ministrul.

Phenianul a cerut compensaţii din partea Tokyo-ului pentru suferinţele îndurate de coreeni în timpul ocupaţiei japoneze.

Japonia aşteaptă, la rândul său, răspunsuri din partea regimului comunist privind dosarele japonezilor răpiţi de regimul nord-coreean în anii '70 şi '80 pentru a forma spioni ai culturii şi limbii japoneze.

Coreea de Nord a recunoscut în 2002 că a reţinut 13 japonezi, ulterior eliberând cinci. Regimul comunist susţine că ceilalţi opt au murit în timpul captivităţii şi consideră acest dosar rezolvat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici