Javier Milei, învestit duminică preşedinte al Argentinei. Zelenski şi Orban, la ceremonie

Economistul Javier Milei va fi învestit duminică preşedinte al Argentinei, ceea ce reprezintă o schimbare bruscă pentru ţara sud-americană, care caută o soluţie radicală pentru cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, scrie Reuters.

2557 afișări
Imaginea articolului Javier Milei, învestit duminică preşedinte al Argentinei. Zelenski şi Orban, la ceremonie

Javier Milei, învestit duminică preşedinte al Argentinei. Zelenski şi Orban, la ceremonie

Javier Milei, în vârstă de 53 de ani, care a devenit celebru prin tirade adresate rivalilor, Chinei şi papei, va prelua duminică funcţia de preşedinte, după victoria sa în alegeri luna trecută.

Planul său economic de terapie de şoc, care constă în reduceri drastice ale cheltuielilor, a fost bine primit de investitori şi ar putea stabiliza economia aflată în dificultate, dar riscă să împingă şi mai mulţi oameni în dificultate, în condiţiile în care peste două cincimi din populaţie se află deja în sărăcie.

Reuters notează că provocările sunt uriaşe. Rezervele valutare nete ale Argentinei sunt estimate la 10 miliarde de dolari, inflaţia anuală este de 143% şi este în creştere, iar recesiunea este la tot pasul. Argentina a trecut prin cicluri de creştere şi descreştere timp de decenii, iar tipărirea de bani pentru a finanţa deficite regulate a alimentat inflaţia şi a slăbit peso-ul. Situaţia s-a agravat în ultimii ani, pe măsură ce rezervele s-au diminuat, iar o secetă majoră la începutul acestui an a afectat principalele culturi, soia şi porumb.

Milei este aşteptat să îşi expună viziunea într-un discurs duminică, urmând ca marţi sau miercuri să prezinte un plan economic mai detaliat, au declarat pentru Reuters surse din echipa sa.

La ceremonia de duminică sunt aşteptaţi să participe, printre alţii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban. Fostul lider brazilian de dreapta Jair Bolsonaro va fi prezent, la fel ca şi o delegaţie americană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici