Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv pentru afirmaţii injurioase la adresa romilor. Fostul lider al Frontului Naţional afirma despre aceştia în 2012 că sunt "ca păsările, zboară natural"

Condamnarea fostului preşedinte al Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Jean-Marie Le Pen pentru afirmaţii injurioase la adresa romilor - care, în opinia sa, ar zbura "natural", "ca păsările" - a devenit definitivă, în urma respingerii unui recurs în casaţie, relatează AFP online.

347 afișări
Imaginea articolului Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv pentru afirmaţii injurioase la adresa romilor. Fostul lider al Frontului Naţional afirma despre aceştia în 2012 că sunt "ca păsările, zboară natural"

Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv pentru afirmaţii injurioase la adresa romilor. Fostul lider al Frontului Naţional afirma despre aceştia în 2012 că sunt "ca păsările, zboară natural"

Cofondatorul partidului de extremă drepata a fost condamnat, pe 20 noiembrie 2014, de Curtea de Apel din Paris la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de euro. El a formulat un recurs, care a fost respins, la 1 martie, de către Curtea de casaţie, potrivit unor surse judiciare.

Mişcarea împotriva rasismului şi pentru unitatea popoarelor (MRAP) şi-a exprimat satisfacţia faţă de această hotărâre şi a anunţat, într-un comunicat, că speră "ca politicienilor şi politicienelor care i-au călcat pe urme, stigmatizând şi discriminând populaţia romă, această condamnare să le amintească faptul că toate discursurile pline de ură trebuie să fie sever sancţionate şi să servească drept exemplu".

Le Pen a vorbit la Universitatea de vară a FN, pe 22 septembrie 2012, în La Baule (Loire-Atlantique), în prezenţa fiicei sale Marine, despre provocările imigraţiei, o temă predilectă a FN.

Ironizându-i pe romi, el a provocat râsete şi aplauze, atribuindu-le fraza "Noi, noi suntem ca păsările, noi zburăm natural".

Jean-Marie Le Pen a fost condamnat în apel pentru complicitate la injurie, după ce afirmaţiile incriminate au fost difuzate pe site-ul FN - potrivit legii presei, difuzorul este autorul principal.

Avocatul său de la acea vreme, Wallerand de Saint-Just, a argumentat că clientul său nu şi-a dat acordul ca acest discurs să fie difuzat.

Judecătorii din prima instanţă au respins acest argument, evocând faptul că Le Pen nu a "protestat niciodată faţă de această difuzare şi nici nu a solicitat retragerea înregistrării video în litigiu" de pe site.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici