Jimmy Carter, pe moarte. Fostul preşedinte american primeşte îngrijiri paliative

Democratul Jimmy Carter, 98 de ani, este la finalul vieţii, după ce a fost la Casa Albă din 1977 până în 1981, înainte de a fi înlăturat de Ronald Reagan, iar acum „a decis să petreacă timpul rămas cu familia”.

1532 afișări
Imaginea articolului Jimmy Carter, pe moarte. Fostul preşedinte american primeşte îngrijiri paliative

La finalul anului trecut, moartea lui Jimmy Carter a fost o ştire macabră pe Twitter. Acum, veştile care vin dinspre fostul preşdinte SUA sunt serioase.

Jimmy Carter se află în condiţii de sănătate foarte grave şi a decis să părăsească spitalul care l-a găzduit şi „să petreacă timpul care mai rămâne alături de familia lui”. El va urma îngrijiri paliative la domiciliul din Georgia.

Carter, în vârstă de 98 de ani, este bolnav de ceva vreme. „Primeşte sprijin deplin din partea familiei şi a personalului său medical”, au spus medicii organizaţiei de caritate care poartă acelaşi nume cu fostul preşedinte şi care îi monitorizează starea de sănătate.

Democratul a deţinut funcţia de preşedinte (al 39-lea ales în istoria SUA) între 1977 şi 1981. El îl învinsese pe republicanul Gerald Ford, dar, la rândul său, a fost învins de Ronald Reagan, patru ani mai târziu.

A intermediat dialogul egipteano-israelian

Mandatul său prezidenţial a fost marcat de lumini şi umbre. Pe plan intern, s-a confruntat cu criza petrolului, născută din conflictele arabo-israeliene din acei ani, dând un impuls economisirii energiei şi căutării de surse alternative şi regenerabile (a avut şi panouri solare instalate pe acoperişul Casei Albe).

Asta chiar dacă o problemă energetică a stat la originea unuia dintre cele mai dramatice momente ale „preşedinţiei Carter”: accidentul de la centrala nucleară Three Miles Island. Pe de altă parte, a avut de-a face cu o perioadă de stagnare a economiei.

În politica externă, pe de o parte, a promovat întâlnirea istorică de la Camp David dintre preşedintele egiptean Sadat şi premierul israelian Begin, prima încercare de dialog între cele două părţi aflate în conflict de zeci de ani.

Pe de altă parte, a suferit eşecul capturării ostaticilor americani în ambasada de la Teheran, în timpul revoluţiei khomeiniste, şi mai ales a invadării Afganistanului de către URSS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici