BREAKING NEWS  Joe Biden anunţă sancţiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva grupului industrial care gestionează proiectul gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, anunţă preşedintele Joseph Biden, avertizând că vor fi aplicate măsuri suplimentare împotriva Moscovei dacă invadează Ucraina.

5091 afișări
Imaginea articolului Joe Biden anunţă sancţiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2

"De când Rusia a început mobilizarea de trupe la frontierele Ucrainei, Statele Unite au colaborat strâns cu aliaţii şi partenerii pentru a furniza un răspuns puternic şi unitar. Aşa cum am spus atunci când m-am întâlnit cu Olaf Scholz, cancelarul german, la începutul acestei luni, Germania a fost un lider în acest efort şi ne-am coordonat în mod strâns eforturile pentru a opri gadoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează din nou Ucraina", a declarat Joseph Biden într-un comunicat postat miercuri seară pe site-ul Casei Albe şi vizualizat de MEDIAFAX.

"Ieri, după noi consultări strânse între guvernele noastre, Germania a anunţat că va opri procedurile de autorizare a gazoductului. Astăzi, eu am cerut Administraţiei mele să impună sancţiuni asupra grupului Nord Stream 2 AG şi membrilor managementului companiei. Aceste măsuri se înscriu în faza noastră iniţială de sancţiuni ca reacţie la acţiunile Rusiei asupra Ucrainei. Aşa cum am transmis clar, noi nu vom ezita să aplicăm măsuri suplimentare dacă Rusia continuă amplificarea crizei", a precizat Biden.

"Prin acţiunile sale, preşedintele Putin a oferit lumii un stimulent major pentru a se îndepărta de gazul rusesc şi de alte surse de energie. Vreau să îi mulţumesc cancelarului Scholz pentru parteneriatul apropiat şi pentru angajamentul continuu de a trage la răspundere Rusia pentru acţiunile sale", a subliniat preşedintele SUA.

Guvernul de la Berlin a decis, marţi, suspendarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania, ca reacţie la hotărârea preşedintelui Vladimir Putin de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk. "În contextul noilor evoluţii, trebuie să reevaluăm situaţia şi din punctul de vedere al gazoductului Nord Stream 2. Am cerut pentru moment oprirea procedurilor de autorizare a gazoductului. Iar, în lipsa certificării, gazoductul Nord Stream 2 nu poate deveni funcţional. Decizia Rusiei de a trimite trupe în Ucraina constituie o încălcare gravă a dreptului internaţional", a afirmat cancelarul Olaf Scholz.

Cu toate acestea, decizia Statelor Unite de sancţionare a companiei care administrează gazoductul s-ar putea să nu fie agreată prea mult de Germania. Unii politicieni germani au criticat decizia Guvernului de la Berlin de a suspenda procedurile de autorizare. Oficiali germani au subliniat miercuri că procedurile doar au fost suspendate, nu oprite definitiv.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, avertizase recent, în cursul întâlnirii cu Olaf Scholz, că, în cazul unei invazii ruse în Ucraina, proiectul gazoductului Nord-Stream 2, între Rusia şi Germania, nu va deveni operaţional. "Nu va mai exista Nord Stream 2, îl vom opri", a afirmat Biden. Însă Guvernul Germaniei nu a confirmat disponibilitatea opririi în mod definitiv a proiectului.

Statele Unite s-au opus constant gazoductului Nord Stream 2, dar Administraţia Joseph Biden dispusese anularea unor sancţiuni impuse unei companii europene, pentru a evita deteriorarea relaţiilor cu Germania şi cu Uniunea Europeană. Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat frecvent proiectul gazoductului Nord Stream 2. Statele Unite susţin că vor reducerea dependenţei Europei de resursele energetice ruse. Moscova acuză Wahingtonul că vrea să vândă gaze în Europa. Uniunea Europeană a denunţat presiunile SUA.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici