Joe Biden ar vrea să recunoască genocidul armean, cu riscul deteriorării relaţiilor cu Turcia

  • Joe Biden ar vrea să recunoască oficial genocidul armean în această săptămână.
  • Biden ar fi primul preşedinte american care va face acest lucru.
  • Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor.
805 afișări
Imaginea articolului Joe Biden ar vrea să recunoască genocidul armean, cu riscul deteriorării relaţiilor cu Turcia
Preşedintele SUA, Joe Biden, ar vrea să recunoască oficial genocidul armean în această săptămână, a declarat presa americană miercuri (21 aprilie), cu riscul deteriorării relaţiilor cu Turcia. 
 
Se aşteaptă ca democratul să facă anunţul pe 24 aprilie, data care marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperiul Otoman în 1915, în timpul Primului Război Mondial, potrivit New York Times şi Wall Street Journal şi citate de Le Figaro.
 
Dacă se confirmă acest lucru, Biden va fi primul preşedinte american care va face acest lucru. El ar putea totuşi să se răzgândească în legătură cu această decizie extrem de sensibilă, potrivit celor două ziare.
 
Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor. Se estimează că între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupele din Imperiul Otoman, aliate apoi cu Germania şi Austria-Ungaria. Dar Ankara refuză utilizarea termenului „genocid” şi respinge orice indiciu de exterminare, evocând masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei, care a lăsat sute de mii de morţi în ambele tabere.
 
Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 într-un vot simbolic. Textul fusese susţinut de senatorii ambelor părţi, dar fusese blocat de mai multe ori de către aliaţii republicani ai lui Donald Trump. La începutul mandatului său, acesta din urmă calificase masacrul armenilor din 1915 drept „una dintre cele mai grave atrocităţi de masă din secolul al XX-lea”, abţinându-se de la utilizarea termenului „genocid”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici