Joe Biden: Guvernul SUA va face apel la decizia justiţiei americane în cazul Blackwater

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat sâmbătă că Departamentul american al Justiţiei va face apel la decizia unui tribunal federal referitoare la suspendarea urmăririi în justiţie a cinci angajaţi Blackwater, acuzaţi de uciderea unor civili irakieni.

17 afișări
Imaginea articolului Joe Biden: Guvernul SUA va face apel la decizia justiţiei americane în cazul Blackwater

Joe Biden: Guvernul SUA va face apel la decizia justiţiei americane în cazul Blackwater (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi, anunţ că Guvernul Statelor Unite va formula apel la această decizie. Departamentul Justiţiei va face apel la decizia judecătorească săptămâna viitoare", a adăugat Biden, aflat la Bagdad.

Cei cinci agenţi ai companiei de securitate americane Blackwater sunt acuzaţi că au deschis focul asupra mulţimii în timpul unei misiuni pentru Departamentul de Stat, într-un incident produs în Bagdad în septembrie 2007.

Un judecător american a apreciat că procuratura a încălcat drepturile acuzaţilor, folosind mărturii făcute de aceştia în timp ce erau protejaţi de imunitate acordată de Guvernul SUA, şi a decis să respingă acuzaţiile.

Autorităţile de la Bagdad s-au declarat indignate de decizie şi au depus o plângere în Statele Unite împotriva companiei.

Autorităţile irakiene au retras licenţa Blackwater, cea mai mare companie privată de securitate folosită de SUA în Irak, cu contracte de sute de milioane de dolari anual. Patronul şi fondatorul Blackwater - redenumită ulterior Xe - şi-a anunţat demisia după pierderea contractului din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici