Joe Biden: SUA rămân în Afganistan după 2014, dacă regimul de la Kabul le cere

Statele Unite sunt pregătite să rămână în Afganistan după 2014, data la care este prevăzută transferarea responsabilităţii securităţii ţării către trupele afgane, în cazul în care Kabulul va cere acest lucru, a anunţat marţi vicepreşedintele american, Joe Biden.

21 afişări

Imaginea articolului Joe Biden: SUA rămân în Afganistan după 2014, dacă regimul de la Kabul le cere

Joe Biden: SUA rămân în Afganistan după 2014, dacă regimul de la Kabul le cere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Washingtonul şi aliaţii săi din cadrul NATO, care au mobilizataproximativ 140.000 de soldaţi în Afganistan, au ajuns, anultrecut, la un acord cu privire la încredinţarea responsabilităţiiforţelor afgane asupra securităţii pe întregul teritoriu al ţării,până la sfârşitul lui 2014.

Totodată, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen,dădea asigurări, în noiembrie, că trupele internaţionale vorcontinua să susţină armata afgană şi după această dată.

Dar mai multe ţări europene, în care opinia publică este ostilăacestui conflict sângeros ce durează de nouă ani, şi-au anunţat,deja, intenţia de a-şi retrage trupele din Afganistan, în aniiurmători.

Biden a sosit luni într-o vizită-surpriză în această ţară.

"Noi nu vom pleca, dacă voi nu vreţi ca noi să plecăm" în 2014,a declarat el, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinteleafgan, Hamid Karzai, la finalul unei întâlniri la palatulprezidenţial, în capitala afgană.

"Nu avem intenţia să guvernăm (Afganistanul) sau să construimnoi o naţiune", pentru că "acest lucru este responsabilitateapoporului afgan", a adăugat vicepreşedintele american, a cărui ţarăfurnizează două treimi din forţele internaţionale staţionate înAfganistan.

"Strategia şi mijloacele noastre au ca scop îndeplinireaobiectivului nostru, un Afganistan stabil, înfloritor şiindependent, capabil să îşi asigure propria securitate", asubliniat el.

Washingtonul, care intenţionează să înceapă să îşi retragătrupele începând de la jumătatea lui 2011, a anunţat, la 6ianuarie, suplimentarea efectivelor din sudul ţării cu 1.400 depuşcaşi marini, cu scopul "consolidării progreselor dejarealizate", în cadrul recentelor ofensive din sud, zona consideratăun fief al rebelilor talibani.

Avansarea talibanilor în aceste zone a fost, "în mare, stopată",a dat asigurări Biden. Dar "aceste victorii" sunt "fragile şireversibile", iar afganii au nevoie de o ameliorare a "securităţiişi guvernării lor", dacă vor "să le păstreze", a subliniatvicepreşedintele.

Biden şi Karzai au avut o întâlnire privată de aproape două orela palatul prezidenţial din Kabul, după ce au participat la oîntâlnire în format extins.

"Am discutat despre procesul de tranziţie în 2014", a anunţatpreşedintele afgan, declarându-se "foarte fericit" în urma acestei"discuţii bune".

Jurnaliştilor prezenţi nu li s-a permis să pună întrebări,motivul invocat oficial fiind respectarea programuluivicepreşedintelui.

Luni seara, un membru din anturajul lui Biden a declarat pentrupresă că această vizită intervine "într-un real moment de cotitură"în politica americană în Afganistan.

"Am trecut de la suplimentarea trupelor, anul trecut, latransferarea responsabilităţilor către afgani, care va începe anulacesta", a adăugat sursa citată.

În 2014, "afganii vor prelua conducerea fiecărui district şiprovincie din Afganistan", a declarat el, refuzând "să speculeze"asupra menţinerii unei eventuale "prezenţe a trupelor de luptăamericane", după această dată.

În decembrie, preşedintele american, Barack Obama, a efectuat ovizită în Afganistan, dar a fost vorba doar de o escală de câtevaore la baza din Bagram, la 50 de kilometri de Kabul, pentru a seîntâlni cu soldaţi americani.

Obama nu s-a întâlnit cu Karzai, vizita sa la Kabul fiindanulată, motivul invocat în mod oficial fiind condiţiilemeteorologice nefavorabile.

Relaţiile între Washington şi preşedintele afgan s-audeteriorat puternic, după realegerea acestuia, marcată de fraude,în 2009.

Oficialul american de rang înalt a dat asigurări, luni,răspunzând unei întrebări cu privire la aceste tensiuni, căWashingtonul şi Karzai se află "pe aceeaşi lungime de undă".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SUA ,
BIDEN ,
AFGANISTAN
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.