John Kerry: Strategia lui Stanley McChrystal în Afganistan merge "prea departe şi prea repede"

Senatorul american John Kerry a apreciat luni că strategia împotriva insurecţiei, a generalului Stanley McChrystal, comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, merge "prea departe şi prea repede", pledând pentru o consolidare a legitimităţii puterii afgane.

27 afișări
Imaginea articolului John Kerry: Strategia lui Stanley McChrystal în Afganistan merge "prea departe şi prea repede"

John Kerry: Strategia lui Stanley McChrystal în Afganistan merge "prea departe şi prea repede" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El înţelege necesitatea de a desfăşura o contrainsurecţie într-o zonă geografică limitată, dar cred că planul său actual merge prea departe şi prea repede", a declarat preşedintele Comisiei pentu Afaceri Externe din Senat în faţa unui grup de experţi şi jurnalişti.

Preşedintele american, Barack Obama, este pe cale de a-şi revizui strategia pentru Afganistan. Potrivit mai multor articole din presă, generalul McChrystal sugera trimiterea a 40.000 de militari suplimentari în regiune.

Senatorul Kerry, care a negociat cu preşedintele afgan în exerciţiu, Hamid Karzai, organizarea unui al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, îşi exprimase săptămâna trecută speranţa că Obama nu va lua decizia privind viitoarea strategie înainte de încheierea scrutinului, insistând pe necesitatea unei puteri stabile la Kabul pentru reuşita efortului ameircan.

"Încă nu avem garanţii esenţiale de guvernare şi dezvoltare, ceilalţi doi piloni ai contrainsurecţiei", a precizat Kerry.

"Cheia strategiei noastre va fi întărirea afganilor şi transferul responsabilităţii către ei" în acest conflict, a insistat el.

"Am îndoieli serioase", a adăugat acesta, "privind capacitatea de a furniza trupe afgane în ritmul în care avem nevoie de ele pentru a ne asigura că în urma sacrificiilor eroice ale trupelor noastre, beneficiile pentru afgani vor fi clare şi durabile".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici