Judecător american: Oficialii de la Casa Albă sunt obligaţi să participe în cazul în care sunt convocaţi la audieri în Congresul SUA

Un judecător federal american a stabilit luni că oficialii de la Casa Albă sunt obligaţi să participe dacă sunt chemaţi la audieri în Congres, deşi Administraţia Donald Trump susţine că membrii administraţiei beneficiază de imunitate, relatează postul BBC News.

406 afișări
Imaginea articolului Judecător american: Oficialii de la Casa Albă sunt obligaţi să participe în cazul în care sunt convocaţi la audieri în Congresul SUA

Judecător american: Oficialii de la Casa Albă sunt obligaţi să participe în cazul în care sunt convocaţi la audieri în Congresul SUA

În mod particular, această decizie îl obligă pe fostul consilier juridic al Casei Albe, Don McGahn, să depună mărturie în cadrul anchetei privind ingerinţele ruse în alegerile americane din 2016.

Congresul i-a trimis fostului oficial o citaţie în luna mai, însă McGahn a refuzat să participe. McGahn, care a părăsit Casa Albă în octombrie 2018, a fost chemat să se prezinte în faţa Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor pentru a răspunde la întrebări cu privire la presupusele tentative ale preşedintelui de a obstrucţiona investigaţia Mueller cu privire la implicarea Moscovei în scrutinul prezidenţiale american.

Administraţia Donald Trump a refuzat să coopereze cu investigaţiile parlamentare conduse de democraţi şi a îndemnat actuali şi foşti oficiali de la Casa Albă să sfideze citaţiile formulate de congresmeni.

Judecătoarea Ketanji Brown Jackson a stabilit luni că preşedintele „nu are puterea” de a-i opri pe oficialii de la Casa Albă să răspundă unor citaţii formulate de Congres - adăugând că „preşedinţii nu sunt regi”.

"Nimeni, nici măcar liderul puterii executive nu este mai presus de lege", a explicat Ketanji Brown Jackson.

Un reprezentant al Departamentului Justiţiei a transmis că Administraţia Trump va depune cerere de apel împotriva deciziei.

Hotărârea judecătorească de luni ar putea avea un efect major asupra audierilor din cadrul anchetei care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor, dominată de opoziţia democrată, a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi să furnizeze documente referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici