Julian Assange a acceptat să fie interogat la Londra de către procurori suedezi

Julian Assange a acceptat o solicitare a procurorilor suedezi de a-l interoga la Londra cu privire la acuzaţiile de agresiune sexuală, a anunţat un avocat al fondatorului site-ului WikiLeaks.

503 afișări
Imaginea articolului Julian Assange a acceptat să fie interogat la Londra de către procurori suedezi

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Assange este refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului din capitala Marii Britanii de peste trei ani, de teamă că ar putea fi extrădat către Statele Unite. În această perioadă el i-a invitat în patru rânduri pe procurorii suedezi să-l interogheze în sediul misiunii eucuadoriene, relatează Euronews.

Avocatul său Per Samuelson a apreciat că această schimbare radicală de poziţie a autorităţilor suedeze reprezintă o "mică victorie", întrebându-se de ce au aşteptat atât de mult timp.

"Important este că, din toamna lui 2010 şi până acum, procurorul n-a făcut nimic, timp de patru ani. Acest lucru este o încălcare clară a legii suedeze. Acest lucru l-a afectat extrem de grav pe domnul Assange, le-a afectat totodată pe ambele femei, al căror caz nu a fost judecat în această perioadă de patru ani, şi afectează justiţia, pentru că martorii uită, timpul trece, iar situaţia pare mai rea în prezent decât era în 2010", a subliniat Samuelson.

Această schimbare de strategie apare în contextul în care acuzaţiile formulate împotriva lui Assange riscă să fie prescrise în august, potrivit legislaţiei suedeze.

Australianul a cerut azil în sediul Ambasadei Ecuadorului, temându-se că Marea Britanie l-ar fi putut extrăda în Suedia pentru a fi interogat în legătură cu agresiunea sexuală, şi că ar fi putut să fie trimis ulterior în Statele Unite, pentru a fi judecat în cadrul celei mai mari scurgeri de informaţii secrete din istoria americană.

WikiLeaks se află la originea difuzării în 2010 a aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de rapoarte militare clasate "secret al Apărării".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici