Julian Assange, aflat în ambasada Ecuadorului din Londra, a fost convocat pentru extrădare

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, aflat în sediul ambasadei Ecuadorului din Londra, a fost convocat la poliţie în vederea extrădării în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale.

201 afișări
Imaginea articolului Julian Assange, aflat în ambasada Ecuadorului din Londra, a fost convocat pentru extrădare

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceasta este practica curentă în cazurile de extrădare, fiind primul pas al procedurii", a comunicat poliţia londoneză joi, zi stabilită de Curtea Supremă pentru demararea procedurilor de extrădare.

Australianul a luat la cunoştinţă "obligaţia de a se deplasa la un post de poliţie la o dată şi o oră stabilite de noi", a declarat poliţia fără a face alte precizări.

Potrivit surselor citate de agenţia britanică Press Association, Julian Assange este convocat vineri la ora locală 11.30 (13.30 ora României) la postul de poliţie Belgravia, în centrul capitalei britanice.

Scotland Yard a amintit că Julian Assange, care s-a refuigiat la 19 iunie la ambasada Ecuadorului cerând azil politic, a încălcat regulile eliberării condiţionate. "Neprezentarea (în urma convocării) ar fi o nouă încălcare şi ar putea fi arestat", precizează poliţia.

Julian Assange aştepta joi o decizie din partea autorităţilor ecuadoriene referitor la cererea sa de azil. Luni, preşedintele ecuadorian Rafael Correra a avut o întrevedere pe această temă la Quito cu ambasadoarea Ana Alban.

Cât timp se adlă în sediul ambasadei, fondatorul WikiLeaks este pe teritoriu diplomatic, unde forţele de ordine nu au acces.

Assange s-a luptat în ultimele 18 luni cu justiţia britanică pentru a evita cu orice preţ extrădarea în Suedia. O altă cerere de extrădare pe numele său este emisă de Statele Unite, unde este judecat pentru spionaj, după publicarea pe site-ul său a peste 250.000 de telegrame ale diplomaţiei americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici