Jumătate din personalul medical din Hong Kong refuză să se vaccineze împotriva gripei porcine

Jumătate dintre angajaţii în domeniul sănătăţii din Hong Kong refuză să se vaccineze împotriva gripei A H1N1, de teama efectelor secundare şi a neîncrederii în eficienţa vaccinării, potrivit unei anchete publicate miercuri pe internet de către British Medical Journal.

16 afișări
Imaginea articolului Jumătate din personalul medical din Hong Kong refuză să se vaccineze împotriva gripei porcine

Jumătate din personalul medical din Hong Kong refuză să se vaccineze împotriva gripei porcine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele 2.255 de persoane - medici, infirmiere şi alţi profesionişti în domeniul sănătăţii - care lucrează în 31 de departamente spitaliceşti din Hong Kong au răspuns chetionarului realizat sub supravegherea profesorului Paul Chan, de la Universitatea chineză din Hong Kong şi realizat în martie şi mai 2009.

În martie, chestionarul se referea numai la gripa aviară H5N1, pe atunci în faza trei de alertă, potrivit clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În mai, acesta se referea la gripa A H1N1, pe atunci la nivelul cinci de alertă (care precede pandemia).

Pentru gripa aviară, numai 28,4 la sută dintre persoanele care au răspuns în martie ar fi acceptat să se vaccineze. Proporţia era de 34,8 la sută în mai.

În mai, pentru gripa A H1N1, 47,9 la sută dintre persoane au declarat că ar fi de acord să fie vaccinate. Printre cei care ar refuza, motivul invocat cel mai adesea a fost teama de efectele secundare, urmat de lipsa eficienţei vaccinului.

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva virusului A H1N1 sunt majoritatea tinere şi s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere în 2008/2009.

Atât în cadrul OMS cât şi în statele care au stabilit un plan de pregătire în cazul gripei, membrii personalului medical ocupă locuri prioritare în procesul de vaccinare, ca urmare a riscului mai mare de contaminare şi a rolului lor în cazul unei pandemii de gripă, aminteşte studiul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici