Junta militară din Niger este deschisă la negocieri. Statele Unite şi Rusia fac presiuni pentru a forţa pacea în regiune

  • Junta din Niger a declarat miercuri că este deschisă negocierilor pentru a rezolva criza regională cauzată de lovitura de stat militară de luna trecută.
  • Rusia şi Statele Unite au cerut o soluţie paşnică.
695 afișări
Imaginea articolului Junta militară din Niger este deschisă la negocieri. Statele Unite şi Rusia fac presiuni pentru a forţa pacea în regiune

Sursa foto: MediafaxFoto

Puterile occidentale şi guvernele africane democratice au cerut liderilor loviturii de stat să-l reinstituie pe preşedintele înlăturat Mohamed Bazoum, pe care l-au reţinut din 26 iulie, dar liderii militari au refuzat şi au respins încercările de negociere.

Liderii armatelor Africii de Vest se vor întâlni joi şi vineri în Ghana pentru a se pregăti pentru o posibilă intervenţie militară, pe care principalul bloc regional, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), a ameninţat că o va lansa dacă negocierile eşuează.

Orice intervenţie militară ar putea destabiliza şi mai mult Sahelul sărac, unde o insurgenţă a unor grupuri legate de Al Qaeda şi Statul Islamic a strămutat milioane de oameni în ultimul deceniu şi a alimentat o criză a foametei..

"Suntem într-un proces de tranziţie. Am explicat dedesubturile, ne-am reiterat disponibilitatea de a rămâne deschişi şi de a vorbi cu toate părţile, dar am insistat asupra necesităţii ca ţara să fie independentă", a spus Ali Mahamane Lamine Zeine. , care a fost numit prim-ministru de către armată săptămâna trecută.

Lovitura de stat şi consecinţele ei au atas puterile internaţionale cu interese strategice în regiune, relatează Reuters

Influenţa Rusiei în Africa este în creştere

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că administraţia preşedintelui american Joe Biden s-a angajat să adopte o rezoluţie diplomatică şi a spus că Nigerul este un partener pe care nu vrea să-l piardă.

Influenţa Rusiei în Africa de Vest a crescut în timp ce a Vestului a scăzut de când o serie de lovituri de stat au început. Liderii militari din Mali şi Burkina Faso au dat afară trupele occidentale şi au întărit legăturile cu Moscova.

Putin a cerut o revenire la ordinea constituţională în Niger, în timp ce şeful  Wagner, Evgheni Prigojin, a salutat preluarea armatei şi şi-a oferit serviciile.

Sprijinul pentru Rusia pare să crească în Niger de la lovitura de stat, susţinătorii juntei fluturând steaguri ruseşti la mitinguri şi cerând Franţei să se retragă.

Liderii loviturii de stat din Niger au revocat o serie de acorduri militare cu Franţa, deşi Parisul a respins acest lucru spunând că nu îi recunoaşte drept autorităţi legitime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici