Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush va cere azil politic în Elveţia

Jurnalistul Irakian Muntazer al-Zaidi, care a aruncat cu pantofii în preşedintele american, George W. Bush, la 14 decembrie, la Bagdad, va cere azil politic în Elveţia, a anunţat un avocat citat de cotidianul La Tribune de Geneve.

31 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush va cere azil politic în Elveţia

Jurnalistul irakian care a aruncat cu pantofii în George W. Bush va cere azil politic în Elveţia (Imagine: www.rawa.org)

"La începutul lunii, familia sa a luat legătura cu mine prin intermediul CICR (Comitetul internaţional al Crucii Roşii) şi voi scrie săptămâna aceasta Departamentului federal al Afacerilor Externe pentru a încuraja Elveţia să îi acorde azil politic", a declarat avocatul său, Mauro Poggia, potrivit aceleiaşi surse.

Elveţia i-ar putea acorda azil "fără a lua astfel poziţie pentru sau împotriva intervenţiei americane în Irak", a apreciat acesta.

"Chiar dacă numeroşi irakieni sprijină acţiunea sa, (jurnalistul irakian) este întru totul la mila extremiştilor. Şi a altor nebuni care doresc să facă din el un martir al suferinţei întregului popor", a explicat avocatul, care consideră că inculpatul "trebuie judecat cât mai repede şi dată o pedeapsă cu suspendare".

"Nu va mai putea lucra ca jurnalist fără a fi supus unor presiuni enorme. Orientat către stânga, el s-a dovedit foarte critic la adresa actualului Guvern irakian pe care îl consideră prea supus americanilor. Viaţa sa ar putea deveni un infern în propria ţară", a adăugat acesta.

"Odată instalat la Geneva, bărbatul, necăsătorit şi fără copii, ar putea lucra foarte bine ca jurnalist în cadrul ONU", cu sediul european în oraşul elveţian, potrivit lui Poggia.

Muntazer al-Zaidi urma să fie judecat la 31 decembrie de Tribunalul central penal din Irak, competent pentru probleme de terorism, dar procesul a fost amânat în urma depunerii unei cereri de anulare a procedurii depuse de avocatul acestuia, Dhiya al-Saadi.

În vârstă de 29 de ani, jurnalistul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru "agresiune împotriva unui şef de stat străin", dar judecătorii ar putea încadra fapta doar ca "tentativă de agresiune" pentru care ar risca până la cinci ani de închisoare.

La 14 decembrie, acesta s-a ridicat brusc în plină conferinţă de presă a preşedintelui american, aflat în vizită de adio în Irak, şi a premierului irakian, Nuri al-Maliki, insultându-l pe Bush. "Este sărutul de adio, câine", a strigat acesta aruncând cu pantofii în liderul american.

Gestul său l-a transformat în "erou" în opinia multor persoane din lumea arabă, care l-au imitat aruncând cu pantofii împotriva militarilor americani.

Citeşte şi:

Un jurnalist şi-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush, la Bagdad

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici