Kadhafi speră că o retragere demnă va opri bombardamentele asupra Libiei

Dictatorul libian Muammar Kadhafi plănuieşte o tranziţie de la regimul autocratic, potrivit unor oficiali, în timp ce Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pregăteşte un mandat de arestare pe numele acestuia, relatează The Guardian în ediţia electronică.

637 afișări
Imaginea articolului Kadhafi speră că o retragere demnă va opri bombardamentele asupra Libiei

Kadhafi speră că o retragere demnă va opri bombardamentele asupra Libiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din ascunzătoarea sa, la Tripoli, colonelul Kadhafi încearcă cu disperare să găsească o cale de ieşire din viaţa publică, afirmă publicaţia brianică. Potrivit unor surse, planul său este să se retragă într-un rol de părinte al naţiunii pe care a condus-o peste 40 de ani şi să permită instituţiilor să "crească", pentru a-i înlocui puterea. Acest lucru, speră el, va convinge NATO să oprească bombardamentele care durează de aproape două luni şi care au decimat apărarea şi trupele ţării şi au consolidat rebeliunea. Aceasta erodează în mod constant baza puterii ţării.

Patru membri ai regimului libian au confirmat în interviuri că Muammar Kadhafi ştie că "i-a venit timpul". "Dar nu va fugi în Venezuela", a spus un oficial. "Vrea să se retragă şi să ducă o viaţă demnă. A spus că vrea să fie ca împăratul japonez sau (liderul cubanez Fidel) Castro", a adăugat această sursă.

"Ştie şi ştim şi noi că Libia nu are un viitor prin impunerea cultului personalităţii lui asupra poporului şi lumii", a declarat un alt oficial. "Nici nu încape vorbă că ţara nu ar avea nevoie de reforme, numeroase reforme", a continuat acesta.

În ultimele două săptămâni, rebelii, care deţin controlul asupra estuluo ţării, au început să câştige teren şi în fieful loialist Misrata, unde Kadhafi şi-a schimbat reprezentanţii pentru prima dată de la preluarea puterii, în 1969. De asemenea, el i-a împuternicit pe liderii tribali să discute problemele naţionale şi i-a oferit competenţe internaţionale premierului. În singura sa aparaţie publică i-a desemnat ca "arbitri", rol care va creşte, potrivit oficialilor citaţi, printr-o negociere a tranziţiei de la regimul autocratic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici