Kenya a închis 32 de agenții de recrutare a forței de muncă, implicate într-o escrocherie de amploare
În timp ce autoritățile le-au promis cetățenilor că le vor oferi, anual, un milion de locuri de muncă în afara țării, sute de tineri au declarat că au fost înșelați de companiile de recrutare, fiind păcăliți să plătrească sume considerabile fără să primească locurile de muncă promise.
Autoritățile din Kenya au radiat 32 de agenții de plasare a forței de muncă în străinătate, implicate în această amplă escrocherie din cadrul programului guvernamental „KaziMajuu”, lansat în urmă cu doi ani pentru a ajuta tinerii să lucreze peste hotare. Ministrul muncii, Alfred Mutua, a anunțat măsurile de radiere marți, în fața comisiei senatoriale care investighează cazul.
În cadrul audierilor privind fraudele cu oferte de muncă peste hotare, senatoarea Gloria Orwoba, care face parte din partidul aflat la guvernare, a insistat asupra faptului că programul guvernamental nu necesita plăți din partea solicitanților: „A fost vorba de un program guvernamental. De ce li s-a cerut kenienilor să plătească?” Senatoarea, membră a comisiei parlamentare, este, la rândul ei, acuzată de lipsă de imparțialitate și de posibile interese personale în acest caz.
Agențiile de recrutare au luat avânt sub administrația președintelui Ruto
Jurnalistul kenian Dauti Kahura a declarat că aceste agenții „există de aproximativ douăzeci de ani în Kenya, însă numărul și vizibilitatea lor au crescut sub președinția lui William Ruto pentru că acesta a făcut multe promisiuni în ceea ce privește locurile de muncă pentru tineri”. La aceeași ideea s-au raportat și alți analiști, printre care Njahira Gitahi, care a precizat că „majoritatea acestor agenții au apărut în ultimii doi ani, odată cu administrația Ruto. Cei care le-au creat au văzut în ele o oportunitate de a face bani, mai ales cei care aveau legături cu guvernul”.
Odată ajuns președinte, “candidatul oamenilor simpli” îi trimite la muncă peste hotare
În timpul campaniei din 2022, președintele William Ruto s-a prezentat drept candidatul „oamenilor simpli”, promovând un discurs axat pe sprijinirea tinerilor, în special a muncitorii flexibili. Ruto a avansat o cifră de 5.000 de kenyeni care pleacă săptămânal să lucreze în străinătate, iar guvernul său a implementat ulterior programe de formare profesională pentru a sprijini acest flux: „Dl. Ruto este primul președinte care îi încurajează oficial pe kenieni să caute locuri de muncă în alte țări”, a declarat analista politică Njahira Gitahi.
În toamna anului 2024, ministrul muncii, Alfred Mutua, a promis că va trimite „un milion de kenieni să muncească în străinătate în fiecare an”, în special în Iordania, Australia, Arabia Saudită, Qatar și Germania. Printre locurile de muncă anunțate se numărau posturi de șofer, de personal casnic și spălători de mașini. „Cifra este complet fantezistă. Nu există un milion de locuri de muncă care să-i aștepte pe kenieni în străinătate. Guvernul vrea doar să pară că face ceva în legătură cu problema șomajului și crede că, dacă înaintează o cifră atât de mare, va câștiga credibilitate”, apreciază jurnalistul Dauti Kahura.
Recent, în Mombasa, a fost recreat interiorul unei locuințe saudite pentru a pregăti menajerele înainte de plecarea lor spre Riad. Amnesty Internațional, organizație internațională care luptă împotriva abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului, a semnalat într-un raport că „multe dintre aceste femei ajung să fie exploatate în condiții de muncă îngrozitoare”.