Kilicdaroglu spune că el conduce cursa pentru preşedinţie. Susţinătorii lui Erdogan, în stradă

Liderul opoziţiei din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că el conduce în cursa împotriva preşedintelui Tayyip Erdogan în alegerile prezidenţiale de duminică, în ciuda faptului că presa de stat îl dă pe Erdogan în faţă după primele rezultate. Susţinătorii lui Erdogan sunt în stradă.

588 afișări
Imaginea articolului Kilicdaroglu spune că el conduce cursa pentru preşedinţie. Susţinătorii lui Erdogan, în stradă

Facebook

Susţinătorii preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi ai Partidului AK (AKP) au ieşit în stradă într-o manifestare de bucurie, după publicarea sondajelor la ieşirea de la urne, la sediul partidului AK din Ankara, Turcia.

Cu toate acestea, liderul opoziţiei din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că el este în frunte împotriva preşedintelui Tayyip Erdogan.

Primarul din Istanbul, care este membru al opoziţiei, a invocat manipularea în raportarea rezultatelor parţiale la alegerile anterioare. Ekrem Imamoglu a declarat la televiziune că nimeni nu ar trebui să ţină cont de rezultatele timpurii comunicate de agenţia de stat Anadolu.

Rezultatele parţiale ale Anadolu difuzate de mass-media turceşti îl arătau pe preşedintele Tayyip Erdogan în frunte cu 52,55% din voturi, faţă de Kilicdaroglu cu 41,55%, deşi diferenţa se reducea pe măsură ce numărarea voturilor continuă.

„Putem spune acest lucru confortabil: Domnul Kilicdaroglu va fi anunţat astăzi ca al 13-lea preşedinte al ţării noastre”, a spus Imamoglu într-o conferinţă de presă.

Radiodifuzorul TRT Haber a dat rezultatele de la Anadalou pe baza numărării a 41,83% din voturi.

Se aştepta ca rezultatele iniţiale să fie favorabile lui Erdogan, deoarece multe dintre primele numărători provin de obicei din zona sa conservatoare, rurală.

Votul de duminică este una dintre cele mai importante alegeri din istoria de 100 de ani a ţării, o competiţie care ar putea pune capăt celor 20 de ani de domnie imperioasă a lui Erdogan şi care ar putea avea reverberaţii mult dincolo de graniţele Turciei.

Sondajele de opinie dinaintea alegerilor îi dădeau lui Kilicdaroglu, care conduce o alianţă de şase partide, un uşor avans, iar două sondaje de vineri îl arătau peste pragul de 50% necesar pentru a câştiga detaşat. În cazul în care niciunul dintre cei doi nu obţine mai mult de 50% din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin la 28 mai.

Votul prezidenţial va decide nu numai cine conduce Turcia, o ţară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci şi cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieţii, şi care este forma politicii sale externe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici