Video Kosovo: Independenţa va fi proclamată duminică (VIDEO PROTV)

Premierul din Kosovo, Hashim Thaci, a confirmat sâmbătă că independenţa provinciei din sudul Serbiei va fi proclamată duminică.

19 afișări

Thaci a precizat că duminică este ziua în care "voinţa cetăţenilor din Kosovo" va fi îndeplinită.

"Mâine, va fi o zi de calm, de înţelegere (reciprocă) şi (ziua) angajamentului statului pentru îndeplinirea voinţei cetăţenilor din Kosovo", a afirmat Thaci, după o reuniune la Priştina cu reprezentanţii religioşi.

Toate sursele locale şi internaţionale se aşteptau la o proclamare a independenţei duminică.

Presa din Kosovo a anunţat, încă de sâmbătă dimineaţă, că proclamarea independenţei provinciei din sudul Serbiei va avea loc duminică la ora locală 15.00 (16.00, ora României), când Parlamentul se va reuni pentru acest lucru.

"Mâine, la ora 15.00", titrează publicaţia Express. Aceasta "va fi ziua cea mai importantă din istoria Kosovo. Ea va începe la ora 10.00 (11.00, ora României), pentru a se încheia la ora 23.00 (24.00, ora României) printr-un foc de artificii. Este duminică. O duminică fericită", adaugă publicaţia.

Cotidianele publică un program precis al zilei. La ora locală 10.00, premierul Hashim Thaci merge în Parlament pentru a cere public, la 11.00, o sesiune extraordinară. La ora 12.00 va avea loc reuniunea preşedinţiei Parlamentului, urmată la 15.00 de o sesiune plenară a Legislativului.

O declaraţie a celor trei lideri ai Kosovo (premierul, preşedintele Fatmir Sejdiu şi preşedintele Parlamentului, Jakup Krasniki) este prevăzută pentru ora 18.00 la centrul de presă de la hotelul Grand. La 22.50, preşedintele şi şeful Guvernului se vor adresa populaţiei.

Programul de celebrare prevede inaugurarea unui obelisc al independenţei, concerte, focuri de artificii.

"Recunoaşterea (independenţei Kosovo) începe luni", titrează la rândul său cotidianul Koha Ditore, în general bine informat.

"Chiar dacă nu este oficial (...), duminică, 17 februarie, este ziua pe care toată lumea o aşteaptă pentru independenţă. Cetăţenii au început deja să sărbătorească spontan", relatează Kosova Sot.

"S-a întâmplat Unchiule", titrează pe prima pagină publicaţia, alături de fotografia lui Adem Jashari, comandantul legendar al Armatei pentru eliberarea Kosovo (UCK), care a condus rezistenţa de la începutul anilor '90, înainte de a fi ucis la începutul lui 1998, de poliţia sârbă, în asaltul asupra satului său, soldat cu 59 de morţi. Este "martirul" luptei pentru independenţă, cel mai apreciat de locuitorii din Kosovo.

Uniunea Europeană a aprobat sâmbătă lansarea unei misiuni de poliţie şi justiţie în Kosovo, formată din circa 2.000 de persoane, în condiţiile în care provincia sârbă şi-ar putea proclama independenţa duminică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici