Kristalina Gheorghieva, desemnată pentru postul de comisar european din partea Bulgariei

Bulgaria a propus-o pe Kristalina Gheorghieva, vicepreşedinte al Băncii Mondiale, pentru a face parte din Comisia Europeană (CE), în locul candidatei controversate Rumiana Jeleva, care s-a retras, a anunţat marţi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

29 afișări
Imaginea articolului Kristalina Gheorghieva, desemnată pentru postul de comisar european din partea Bulgariei

Kristalina Gheorghieva, desemnată pentru postul de comisar european din partea Bulgariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul bulgar Boiko Borisov l-a informat pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, despre "intenţia sa de a o desemna pe Kristalina Gheorghieva, în prezent vicepreşedinte al Băncii Mondiale, ca membru al Comisiei Europene", se arată într-un comunicat al Comisiei.

Barroso "se va întâlni cât mai curând posibil cu aceasta pentru a decide dacă este de acord cu această nominalizare" şi precizează că va respecta "decizia personală" a lui Rumiana Jeleva, potrivit comunicatului.

Preşedintele Comisiei Europene a salutat "reacţia rapidă a Guvernului bulgar faţă de această situaţie" şi speră că procedura de numire a membrilor noii Comisii va continua pentru a fi "încheiată în termen cât mai scurt".

Candidata desemnată de Bulgaria pentru un post de comisar european, Rumiana Jeleva, a renunţat la această candidatură şi a demisionat din funcţia de ministru bulgar de Externe, anunţase marţi grupul conservator din Parlamentul European, din care face parte.

Rumiana Jeleva se afla de aproape o săptămână într-o poziţie incertă, după ce a fost audiată de Parlament, care îi examinează pe toţi comisarii desemnaţi. Aceştia urmau să îşi înceapă mandatul în principiu în debutul lunii februarie.

Rumiana Jeleva a fost acuzată săptămâna trecută, când a fost audiată de către comisia de specialitate a Parlamentului European, că nu a dezvăluit o parte din interesele sale, omiţând să menţioneze acţiunile deţinute la firma bulgară de consultanţă Global Consult.

Comisia pentru Dezvoltare, care a audiat-o pe Jeleva săptămâna trecută, anunţase că se va întruni cu uşile închise marţi după-amiază, pentru a da un aviz definitiv asupra candidaturii lui Jeleva. Eurodeputaţii urmau să hotărască dacă ei consideră că Jeleva este demnă să primească mandatul de comisar european pentru Ajutor umanitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici