Lansarea revoluţionară a satelitului britanic Virgin Orbit se încheie cu un eşec

Încercarea Marii Britanii de a deveni prima naţiune europeană care lansează sateliţi în spaţiu s-a încheiat cu o dezamăgire amară marţi dimineaţă, când Virgin Orbit a anunţat că racheta sa a suferit o anomalie care a împiedicat-o să ajungă pe orbită.

1257 afișări
Imaginea articolului Lansarea revoluţionară a satelitului britanic Virgin Orbit se încheie cu un eşec

Lansarea revoluţionară a satelitului britanic Virgin Orbit se încheie cu un eşec

Misiunea de "lansare orizontală" plecase din oraşul de coastă Newquay din sud-vestul Angliei, racheta Virgin LauncherOne fiind transportată sub aripa unui Boeing 747 modificat, denumit "Cosmic Girl", şi lansată ulterior deasupra Oceanului Atlantic, relatează Reuters.

"Se pare că avem o anomalie care ne-a împiedicat să ajungem pe orbită", a precizat compania. "Evaluăm informaţiile".

Eşecul reprezintă o nouă lovitură pentru ambiţiile spaţiale europene, după ce o misiune cu racheta Vega-C construită de Italia a eşuat după decolarea din Guyana Franceză la sfârşitul lunii decembrie.

De atunci, rachetele au fost reţinute la sol.

Europa a suferit o serie de eşecuri în ultimul an, având în vedere întârzierea lansatorului său cheie Ariane 6, accesul la rachetele ruseşti Soyuz blocat de războiul din Ucraina, Vega la sol şi acum abandonarea unei lansări de referinţă pentru industria înfloritoare a micilor lansatoare.

Virgin Orbit a spus iniţial pe Twitter că LauncherOne a ajuns pe orbita terestră, un tweet pe care l-a şters ulterior.

"În următoarele zile va avea loc o investigaţie din partea guvernului şi a diferitelor organisme, inclusiv a Virgin Orbit", a declarat Matt Archer, directorul comercial pentru spaţiu al Agenţiei Spaţiale din Marea Britanie.

Virgin Orbit (VORB.O), deţinută parţial de miliardarul britanic Richard Branson, plănuia să desfăşoare nouă sateliţi de mici dimensiuni pe orbita inferioară a Pământului (LEO) în prima sa misiune în afara bazei sale din Statele Unite.

Misiunea a fost anunţată ca fiind o premieră istorică pentru Cornwall, Marea Britanie şi Europa, iar mii de entuziaşti care au privit de lângă pistă au aplaudat când "Cosmic Girl" a decolat şi când au fost anunţaţi că racheta a fost lansată.

Mulţimea s-a dispersat rapid şi în linişte după anunţul eşecului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
virgin orbit,
eşec,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici