Le Monde: Politica incoerentă a Guvernului de coaliţie de la Bucureşti a condus la eşec

Politica incoerentă a Guvernului de coaliţie alcătuit din liberal-democraţii lui Traian Băsescu şi socialişti a condus la eşec, România ajungând într-un impas care o obligă să se împrumute pentru a putea plăti salariile funcţionarilor şi pensiile, comentează Le Monde.

16 afișări
Imaginea articolului Le Monde: Politica incoerentă a Guvernului de coaliţie de la Bucureşti a condus la eşec

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană (S) şi premierul Emil Boc (D) (Imagine: Mediafax Foto)

Prinsă în vârtejul crizei economice, România întâmpină mari dificultăţi pentru a depăşi situaţia, comentează cotidianul francez.

Executivul a adoptat măsuri drastice pentru a ţine sub control cheltuielile. Astfel, funcţionarii publici ar putea fi obligaţi să-şi ia zece zile de concediu fără plată în perioada septembrie-noiembrie.

România a ajuns într-un impas care o obligă să se împrumute pentru a putea plăti salariile şi pensiile.

Bucureştiul a obţinut acordul FMI pentru a aloca plăţii salariilor din sectorul public o parte a împrumutului de 20 de miliarde de euro contractat în luna martie de la această instituţie, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.

Politica incoerentă a Guvernului de coaliţie alcătuit din democrat-liberalii preşedintelui Traian Băsescu şi socialişti a condus la eşec, adaugă Le Monde.

Înaintea alegerilor prezidenţiale, programate la sfârşitul anului, cei doi parteneri de coaliţie petrec mai mult timp războindu-se decât guvernând.

În plus, scrie cotidianul francez, constrângerile impuse de FMI privind finanţele publice au fost gestionate defectuos de Guvern, care a improvizat soluţii cu consecinţe catastrofale.

Medicii denunţă o penurie de medicamente, iar majoritatea spitalelor nu mai sunt în măsură să asigure serviciile medicale curente.

Fondurile alocate luptei împotriva cancerului, hepatitei, diabetului şi SIDA s-au epuizat de la sfârşitul lunii iulie.

În acest context, românii sunt cu atât mai şocaţi de excesele unor oameni politici, într-o ţară unde corupţia instituţionalizată face regula.

Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, care ia în considerare să candideze la Preşedinţie, se pregăteşte să cheltuiască 700.000 de euro pentru a placa douăzeci de ceasuri din Capitală cu aur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici