Letonia estimează daunele cauzate de ocupaţia sovietică la 300 miliarde de euro

Autorităţile de la Riga au declarat vineri că ocupaţia societică a cauzat Letoniei daune în valoare de 300 miliarde de euro, relatează portalul Baltic Newws Network (BNN).

228 afișări
Imaginea articolului Letonia estimează daunele cauzate de ocupaţia sovietică la 300 miliarde de euro

Letonia estimează daunele cauzate de ocupaţia sovietică la 300 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre daunele estimate de autorităţi se numără şi cele provocate de "recrutarea ilegală în armata sovietică, fapt ce a dus la rănirea şi moartea cetăţenilor letoni", a declarat Ruta Pazder, membru al Comisiei speciale pentru calcularea daunelor provocate de ocupaţia sovietică.

"Dacă un criminal nu-şi recunoaşte crimele, asta nu înseamnă că societatea va uita de ele. Este foarte important să informăm comunitatea internaţională şi cetăţenii noştri despre pagubele aduse Letoniei de ocupaţia societică", a subliniat Edvins Schnoor, un alt membru al comisiei speciale şi doctor în ştiinte istorice.

Potrivit Pazder, Guvernul leton a alocat 35.000 de euro pentru activitatea comisiei în 2014, iar în anul viitor va oferi 50.000 de euro.

Letonia, care numără două milioane de locuitori, a petrecut cinci decenii sub ocupaţie sovietică, până în 1991, înainte de a se alătura NATO şi Uniunii Europene în 2004. Rusofonii reprezintă un sfert din populaţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici