Libanul îşi plânge morţii începând de azi: 135 de decese şi 5000 de răniţi. „Am fost martorii unei catastrofe imense” / Care ar fi cauza incendiului transformat în explozie

  • Explozia din Liban a cauzat peste 135 de morţi şi 5000 de răniţi.
  • Libanul declară stare de urgenţă pentru două sptămâni.
  • Urmează trei zile de doliu naţional, începând de azi.
  • Surse libaneze: sudura unei uşi şi scânteile provocate ar fi aprins focul lângă depozitul de azotat de amoniu.
24613 afișări
Imaginea articolului Libanul îşi plânge morţii începând de azi: 135 de decese şi 5000 de răniţi. „Am fost martorii unei catastrofe imense” / Care ar fi cauza incendiului transformat în explozie

sursa foto: profimedia

Numărul morţilor se ridică la 135. Sunt aproximativ 5.000 de răniţi

 

Ministrul Sănătăţii din Liban spune că a crescut numărul morţilor, ajungând la 135. Sunt 5000 de răniţi, în timp ce zeci de persoane sunt date dispărute, potrivit postului de ştiri libanez Al Manar TV.

Libanul anunţă stare de urgenţă timp de două săptămâni la Beirut

Guvernul libanez a declarat o stare de urgenţă de două săptămâni, aducând forţele militare în capitală. Guvernul a anunţat măsura în timpul unei şedinţe, potrivit Associated Press.

 
UPDATE: Sursele BBC confirmă că sunt cel puţin 100 de morţi după explozia de seara trecută.
 
UPDATE: Reprezentanţii Crucii Roşii susţin că numărul deceselor ar depăşi 100.
 
Libanul este în doliu după explozia uriaşă care a avut loc în cursul zilei de ieri. Cel puţin 78 de persoane au murit ieri, iar alte 4000 au fost rănite, relatează BBC.
 
Conform unor surse libaneze, se pare că explozia ar fi fost provocată de scânteile provenite de la sudura unei uşi, astfel 2.750 de tone de azotat de amoniu au luat foc.
 
 
Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă.
 
Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, până în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.
 
Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocata de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur. 
 
Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lângă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri.
 
Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămâni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de azi.
 
Guvernul a alocat 66 de milioane de dolari - fonduri de urgenţă - pentru această catastrofă. 
 
„Am fost martori la o catastrofă imensă. Sunt victime şi pierderi peste tot”, a declarat George Kettani, liderul Crucii Roşii în Liban. 
 
A început imediat o anchetă pentru stabilirea clară a motivului exploziei, iar preşedintele a declarat că cei responsabili de această catastrofă vor primi „pedeapsa maximă”.
 
Explozia i-a lovit pe libanezi într-un moment foarte delicat: aceştia se confruntă atât cu criza economică, cât şi cu criza de coronavirus. În plus, aceştia aşteaptă verdictul în cazul asasinării fostului prim-ministru, Rafik Hariri.

Catastrofa din Beirut: Libanezii, pulverizaţi de explozia cauzată de un depozit de azotat de amoniu

Explozia a avut loc imediat după ora 18:00 (15:00 în Liban). Un martor a descris-o ca fiind asurzitoare, presa locală a publicat imagini tulburătoare cu oameni prinşi sub dărâmături, iar alte clipuri video au arătat cum maşinile şi clădirile au fost pur şi simplu pulverizate şi distruse de unda de şoc. 
 
„Toate clădirile din zonă s-au prăbuşit. Merg printre cioburi şi resturi rămase în urma exploziei, în întuneric”, a mărturisit un martor pentru AFP.
 
Deşi spitalele abia făceau faţă crizei de coronavirus, explozia le-a făcut munca şi mai grea. Cadrele şi unităţile medicale sunt copleşite de amploarea şi gravitatea situaţiei.
 
Mai mult, cerealele depozitate în port au dispărut din cauza exploziei. În contextul în care Libanezii importă majoritatea alimentelor de care au nevoie cetăţenii. 
 
Chiar dacă explozia s-a terminat, unda de şoc a măturat tot în calea ei, iar oamenii au început să se dezmeticească, impactul pe termen lung este greu de imaginat.

„Nu am putut auzi pentru câteva secunde”

„Am văzut focul, dar nu mă gândeam că va fi o explozie. Am intrat. Brusc, nu mai puteam auzi pentru că, aparent, eram foarte aproape. Nu am putut auzi pentru câteva secunde şi mi-am dat seama atunci că s-a întâmpat ceva rău. 
 
Apoi, toate geamurile din jurul nostru s-au spart. Sticlă spartă cădea de peste tot din jurul nostru, de la clădiri. 
 
Au început să se sune oamenii de peste tot din Beirut şi toţi trăiau acelaşi fenomen: sticlă spartă, clădiri care se zdruncinau şi o explozie foarte zgomotoasă.
 
Am fost şocaţi. De obicei, când se întâmplă, doar o parte a Beirutului trăieşte experienţa aceasta nefericită, însă, de data ceasta, am simţit-o şi trăit-o cu toţii”.
 
O jurnalistă spune că, spre seară, Beirutul era un adevărat haos. 
 
„Străzile erau acoperite de sticlă, la propriu. Ambulanţelor le era greu să circule. Erau cărămizi peste tot”.

Ce este azotatul de amoniu

Azotatul de amoniu se foloseşte, în general, pentru îngrăşăminte agricole, dar şi ca explozibil.
 
Şansele ca azotatul de amoniu să explodeze sunt foarte mari atunci când acesta intră în contact cu focul, iar atunci când explodează, elimină gaze toxice, inclusiv oxizi de azot şi amoniac.
 
Azotatul de amoniu trebuie să fie depozitat în spaţii foarte sigure, rezistente la foc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici