Libertatea globală a continuat să scadă în 2010. În România a rămas la acelaşi nivel - Mediafax

Libertatea globală a continuat să scadă în 2010. În România a rămas la acelaşi nivel

Libertatea globală a înregistrat al cincilea an consecutiv de declin în 2010, constată organizaţia Freedom House, în raportul anual asupra drepturilor politice şi libertăţilor civile, "Freedom in the World 2011", în care România se menţine la nivelul din anul precedent.

31 afişări

Aceasta este cea mai lungă perioadă continuă de declin dinistoria de aproape 40 de ani a raportului, potrivit unui comunicatpublicat joi pe site-ul Freedom House. Anul 2010 aînregistrat scăderi în numărul ţărilor libere şi al democraţiilorelectorale, dar şi o deteriorare generală a libertăţii în OrientulMijlociu şi Africa de Nord.

În total, 25 de ţări au prezentat un declin semnificativ în2010, numărul celor considerate libere scăzând de la 89 la 87. Înplus, regimuri autoritare ca acelea din China, Egipt, Iran, Rusiaşi Venezuela au continuat să sporească măsurile represive, fără aîntâmpina rezistenţă semnificativă din partea lumiidemocratice.

România şi-a păstrat evaluarea de anul trecut, când FreedomHouse a inclus-o în categoria ţărilor libere şi a democraţiilorelectorale. Nivelul de respectare a drepturilor politice şilibertăţilor civile a fost evaluat la 2, pe o scară cu 7 grade,unde nivelul 1 reprezintă cel mai înalt grad de libertate, iar 7gradul cel mai redus de respectare a drepturilor şilibertăţilor.

Patru ţări au înregistrat un statut în declin, inclusiv Ucrainaşi Mexicul, care au scăzut de la Libere la Parţial Libere.Retrogradarea Mexicului este rezultatul incapacităţii Guvernului dea combate violenţele comise de grupările de trafic de droguri, întimp ce Ucraina a avut de suferit din cauza deteriorării libertăţiipresei, cazurilor de fraude electorale şi politizării crescute ajustiţiei.

Alte ţări în declin sunt Franţa, Bahrain, Coasta de Fildeş,Egipt, Sri Lanka şi Venezuela. Franţa a înregistrat un declin alscorului privind libertăţile civile din cauza felului în caretratează romii din Estul Europei şi imigranţii din OrientulMijlociu şi Africa de Nord. Raportul aminteşte că Franţa a expulzatmii de romi în România în 2010, atrăgând critici din partea UniuniiEuropene. De altfel, politica de imigraţie a reprezentat un subiectde îngrijorare anul trecut în multe ţări, inclusiv în Europa deVest şi Statele Unite.

Au existat şi câteva puncte pozitive în raport, inclusivîmbunătăţirea statutului de la Nelibere la Parţial Libere pentruKîrgîzstan şi Guineea, după ce ambele ţări au organizat alegerirelativ libere şi corecte. De asemenea, au existat îmbunătăţiri alescorului pentru Republica Moldova, Georgia, Kenya, Nigeria,Filipine şi Tanzania, în timp ce Ungaria şi Letonia au înregistratscoruri în declin.

Respectarea libertăţilor civile în Republica Moldova a fostevaluată la un nivel îmbunătăţit, de la 4 la 3, datorită mediuluimai echilibrat şi diversificat al presei, reducerii ostilităţiiGuvernului faţă de societatea civilă şi lipsei ingerinţei înmitingurile politice înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie2010.

Cele mai puternice regimuri autoritare din lume au acţionat totmai impertinent în 2010. China a presat Guvernele străine săboicoteze ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pacedisidentului chinez încarcerat Liu Xiaobo, iar preşedintelevenezuelan, Hugo Chavez, a trecut legi care îi permit să guvernezeprin decrete şi a restricţionat şi mai mult organizaţiileneguvernamentale şi media.

Conducerea Rusiei a arătat dispreţ faţă de independenţajustiţiei, în special în cazul condamnării fostului magnat alpetrolului şi critic al regimului Mihail Hodorkovski. Egiptul şiBelarusul au organizat alegeri netransparente, cele belaruse fiindurmate chiar de violenţe comise de forţele de securitate împotrivamanifestanţilor paşnici.

În ansamblu, numărul ţărilor desemnate ca Libere deFreedom House în 2010 este de 87, reprezentând 45 la sută dintotalul de 194 de ţări din lume şi 43 la sută din populaţialumii. Numărul ţărilor Parţial Libere a crescut la 60,adică 31 la sută din ţările lumii şi 22 la sută din populaţiamondială. Numărul ţărilor Nelibere a rămas la 47, adică 24 la sutădin totalul ţărilor şi 35 la sută din populaţia lumii.

Aproape 2,5 miliarde de persoane trăiesc în societăţi în caredrepturile politice fundamentale şi libertăţile civile nu suntrespectate, mai mult de jumătate dintre ele fiind în China.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici