Libia creează o comisie de anchetă independentă pentru a investiga atacul antiamerican

Autorităţile libiene au format o "comisie independentă" pentru a investiga atacul împotriva consulatului Statelor Unite la Benghazi (est), soldat cu moartea a patru cetăţeni americani, între care ambasadorul,

85 afișări
Imaginea articolului Libia creează o comisie de anchetă independentă pentru a investiga atacul antiamerican

Libia creează o comisie de anchetă independentă pentru a investiga atacul antiamerican

"O comisie (...) independentă s-a format pentru a efectua ancheta", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Înaltei comisii de securitate a Ministerului de Interne, Abdelmonem al-Horr.

Potrivit lui, comisia prezidată de un judecător regrupează "experţi" ai ministerelor de Justiţie şi Internelor.

Întrebat referitor la eventuale arestări legate de atac, al-Horr a răspuns: "evident", fără să precizeze totodată numărul interpelărilor sau identitatea persoanelor în cauză.

Autorităţile libiene şi-au prezentat scuzele Statelor Unite şi au acuzat susţinătorii regimului îndepărtat de la putere al lui Muammar Kadhafi şi Al-Qaida după acest atac produs marţi seara, în ziua comemorării a 11 ani de la atentatele din 11 septembrie.

Persoane înarmate au atacat, mai ales cu rachete, consulatul american la Benghazi, considerat drept fieful islamiştilor radicali, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate.

De asemenea, au fost lansate bombe artizanale şi au avut loc confruntări între forţele de securitate şi persoane înarmate, printre care salafişti, potrivit unor martori oculari. Consulatul a fost incendiat după ce a fost jefuit şi vandalizat, potrivit acestora.

Atacul s-a desfăşurat în timp ce manifestanţii protestau faţă de un film considerat antiislam.

Potrivit lui al-Horr, ancheta este "foarte complicată" din moment ce mulţimea prezentă în perimetrul consulatului nu era "omogenă". "Erau extremişti, simpli cetăţeni, femei, copii, criminali", a adăugat el.

"Au fost, de asemenea, şi tiruri care proveneau de la o fermă din apropiere. Avem nevoie de timp pentru a stabili vinovaţii", a mai spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici