Filmul "Innocence of Muslims" provoacă un val de proteste în ţările arabe. Iranul anunţă o manifestaţie la Teheran - VIDEO

Iranul a calificat miercuri drept "ruşinos" un film considerat insultător la adresa islamului, a relatat presa locală, anunţând o manifestaţie joi la Teheran în faţa ambasadei Elveţiei, care reprezintă interesele Statelor Unite.

1165 afișări
Imaginea articolului Filmul "Innocence of Muslims" provoacă un val de proteste în ţările arabe. Iranul anunţă o manifestaţie la Teheran - VIDEO

Iranul denunţă filmul considerat insultător la adresa islamului şi anunţă o manifestaţie la Teheran (Imagine: AFP / Arhiva MediafaxFoto)

"Republica islamică Iran condamnă ferm insulta la adresa islamului şi simpatizează cu naţiunea islamică (...) rănită", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului iranian al Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, într-un comunicat difuzat de presa locală.

Mehmanparast a adăugat că "tăcerea sistematică şi continuă a administraţiei americane în faţa acestui tip de acte ruşinoase (...) reprezintă principala cauză a continuării acestora. Guvernul american are responsabilitatea de a pune capăt acestei tendinţe periculoase".

Responsabilul iranian nu a făcut nicio referire la atacul comis de persoane înarmate asupra consulatului american din Benghazi, Libia, provocat de acest film intitulat "Innocence of Muslims". Patru americani, printre care ambasadorul, au fost ucişi în atac.

Realizatorul israeliano-american al filmului a calificat islamul drept "cancer".

Mass-media iraniene, printre care agenţiile de presă ISNA, Fars şi Mehr, au anunţat joi spre prânz, la Teheran, o manifestaţie menită să denunţe acest film, în faţa ambasadei Elveţiei, care reprezintă interesele americane în această ţară, Iranul şi Statele Unite neavând relaţii diplomatice.

Potrivit agenţiilor de presă, societatea islamică a studenţilor, care a organizat în trecut manifestaţii antioccidentale, a făcut apel pentru această demonstraţie.

Manifestaţia vizează "condamnarea acestei acţiuni insultătoare a americanilor la adresa unor figuri sacre ale islamului. Facem apel la toţi iranienii să participe", a declarat secretarul general al acestei societăţi, Abolfazl Shamandi, citat de Fars.

Jurnaliştii străini au interdicţie în ceea ce priveşte acoperirea subiectelor legate de manifestaţiile din Iran, fapt ce face dificilă obţinerea de informaţii privind numărul protestatarilor sau privind genul acţiunilor desfăşurate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici