Libieni ucişi pentru că familiile lor au boicotat o reuniune de susţinere a lui Kadhafi

Un tânăr a fost ucis cu două gloanţe în cap după ce familia sa a refuzat să participe la o reuniune de susţinere a liderului libian Muammar Kadhafi, susţine unchiul acestuia.

237 afișări
Imaginea articolului Libieni ucişi pentru că familiile lor au boicotat o reuniune de susţinere a lui Kadhafi

Libieni ucişi pentru că familiile lor au boicotat o reuniune de susţinere a lui Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu ochii în lacrimi, Mohammed povesteşte cum cadavrul nepotului său a fost lăsat în faţa casei familiale din Tripoli.

Pentru el, nu există nicio îndoială că Ahmed, în vârstă de 30 de ani, a fost ucis de forţele loiale lui Kadhafi pentru că familia sa a refuzat să participe la reuniunea organizată vineri la Tripoli, cu ocazia căreia Kadhafi a ameninţat Europa, NATO şi "trădătorii" libieni.

"În urmă cu patru sau cinci zile, un membru al unuia dintre «comitetele revoluţionare» ale lui Kadhafi a abordat familia fratelui meu din Tripoli", povesteşte pentru AFP acest bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani la Benghazi, fieful insurgenţilor care luptă împotriva liderului libian de peste cinci luni.

"I-au spus «îl avem pe fiul tău, este deţinut într-o închisoare din Abu Salim. Dacă familia ta nu iese să manifesteze vineri, nu îl vei mai vedea niciodată»", continuă el, cu vocea plină de furie.

Ahmed a dispărut la Tripoli chiar la începutul revoltei în februarie, când tinerii au ars portrete ale lui Kadhafi şi au luat cu asalt sediul televiziunii publice. Familia sa a crezut că el a fost ucis de soldaţi, mercenari sau de membrii redutabilei Securităţi.

Convinşi de moartea sa, şi auzind că şi alţi vecini au primit ameninţări similare, părinţii au refuzat să participe la reuniune.

"Credeam că este imposibil ca el să mai fie în viaţă, că ei proferează ameninţări fără fundament", a adăugat unchiul tânărului.

Familia crede în prezent că el a fost arestat la 22 februarie şi deţinut în celebra închisoare Abu Salim. Indiferent unde se afla însă acesta, familia a găsit cadavrul lui sâmbătă dimineaţa, în faţa casei.

"Rănile erau recente, a fost ucis în cursul dimineţii, sângele era cald încă", povesteşte Mohammed care l-a contactat pe fratele său de la Benghazi în cursul zilei, prin intermediul unor mijloace de comunicare clandestine.

Mohammed susţine că cel puţin două familii vecine din Tripoli au găsit cadavrele fiilor lor în aceeaşi dimineaţă. Acestea au refuzat să participe la reuniune.

Această versiune este imposibil însă de confirmat, având în vedere restricţiile impuse presei în zonele controlate de regim, dar grupări pentru apărarea drepturilor omului ca Amnesty International şi Human Rights Watch au vorbit despre "dovezi" ale execuţiilor realizate de forţele lui Kadhafi.

Informaţii privind astfel de execuţii la Tripoli au circulat şi anterior, dar aceste organizaţii neguvernamentale, care nu au acces în capitală, nu au putut desfăşura anchete independente.

Un reprezentant la Londra al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul rebelilor, a menţionat la 26 iunie "informaţii confirmate" potrivit cărora 187 de deţinuţi au fost ucişi în două zile în închisoarea Abu Salim la începutul lunii.

Din cauza raţionalizării benzinei la Tripoli, Mohammed susţine că familia sa intenţionează să meargă pe jos patru sau cinci kilometri pentru a-l putea îngropa pe Ahmed.

"Aş vrea ca lumea să ştie cum merg lucrurile cu Kadhafi", afirmă el. "Fie suntenţi cu Kadhafi, fie muriţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici