Lideri ai opoziţiei kîrgîze au fost reţinuţi şi inculpaţi pentru "crime grave" - VIDEO

Trei lideri ai opoziţiei kîrgîze, printre care şi fostul candidat la alegerile prezidenţiale, Almazbek Atambaiev, au fost reţinuţi şi inculpaţi pentru "crime grave", a anunţat, miercuri, procurorul-şef al Kîrgîzstanului, Nurlan Tursunkulov.

21 afișări
Imaginea articolului Lideri ai opoziţiei kîrgîze au fost reţinuţi şi inculpaţi pentru "crime grave" - VIDEO

Lideri ai opoziţiei kîrgîze au fost reţinuţi şi inculpaţi pentru "crime grave" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Toţi trei "au fost inculpaţi pentru crime grave", a declarat procurorul, în timpul unei conferinţe de presă.

Poliţia l-a arestat pe Almazbek Atambaiev, precum şi pe fostul preşedinte al Parlamentului kîrgîz, Omurbek Tekebaiev, şi pe adjunctul său, Bolot Şerniazov, a declarat el.

"O anchetă a fost deschisă şi împotriva altor opozanţi, în timp ce mai mulţi participanţi la protestele din Talas au fost reţinuţi", a adăugat el.

Doi lideri ai opoziţiei kîrgîze au fost eliberaţi

Doi lideri ai opoziţiei, Temir Sariev şi Isa Omurkulov, reţinuţi în timpul revoltelor din oraşul Talas, din Kîrgîzstan, au fost eliberaţi, a declarat unul dintre aceştia miercuri, relatează RIA Novosti.

"Vom discuta cu procurorul general şi liderul serviciului naţional de securitate. Vom cere încetarea focului şi eliberarea opoziţiei (membrilor de partid) reţinuţi anterior", a declarat Sariev.

Miercuri dimineaţă, mii de militanţi care se opun preşedintelui kîrgîz Kurmanbek Bakiev au asediat sediul preşedinţiei, în Bişkek, capitala ţării, la scurt timp după izbucnirea unor confruntări între manifestanţi şi poliţişti.

Primele ciocniri au izbucnit marţi, după ce sute de opozanţi au pătruns cu forţa în sediul administraţiei regionale din Talas. Miercuri, evenimente similare au avut loc la Narin, în centrul acestei ţări din Asia Centrală.

Opoziţia kîrgîză şi-a multiplicat manifestaţiile şi declaraţiile antiguvernamentale în ultimele luni, acuzând regimul lui Bakiev că încearcă să cenzureze presa independentă şi că acoperă faptele de corupţie.

Bakiev a ajuns la putere în urmă cu cinci ani, după o revoluţie violentă, promiţând să democratizeze Kîrgîzstanul. Ulterior, cei mai mulţi dintre aliaţii săi s-au alăturat opoziţiei, acuzându-l pe preşedinte de nepotism şi de tendinţe autoritare.

Autorităţile au impus stare de urgenţă în Bişkek şi preşedintele kîrgîz, Kurmanbek Bakiev, a semnat un decret pentru impunerea unor restricţii de circulaţie, în timp ce ciocnirile între manifestanţi şi poliţie continuă în capitala kîrgîză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici