Liderii "cămăşilor roşii" din Thailanda anunţă încheierea manifestaţiilor şi se predau

Liderii "cămăşilor roşii" au anunţat miercuri, în faţa a mii de susţinători, că urmează să se predea poliţiei şi au cerut încheierea manifestaţiilor începute la mijlocul lunii martie, după atacul lansat de armată împotriva taberei lor fortificate.

34 afișări
Imaginea articolului Liderii "cămăşilor roşii" din Thailanda anunţă încheierea manifestaţiilor şi se predau

Liderii "cămăşilor roşii" din Thailanda anunţă încheierea manifestaţiilor şi se predau (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne oprim acum manifestaţiile", a declarat Nattawut Saikuar, unul dintre principalii lideri ai protestatarilor, adresându-se mai multor mii de manifestanţi strânşi în centrul zonei ocupate de ei de la începutul lunii aprilie.

"Ştiu că este inacceptabil pentru unii dintre voi şi că unii nu vor să înţeleagă acest lucru, dar nu putem să rezistăm", a adăugat el.

"Ne vom oferi libertatea contra securităţii voastre. Am făcut tot ce am putut. Cer tuturor să se întoarcă la casele lor", a mai spus Nattawut Saikuar.

La puţin timp după acest anunţ, manifestanţii au început să părăsească zona, în timp ce violenţele continuau în împrejurimile acesteia, a constatat un jurnalist al AFP.

Nattawut şi cel puţin alţi trei membri ai "cămăşilor roşii" s-au îndreptat atunci către Biroul Poliţiei Naţionale, unde s-au predat.

Sfârşitul mişcării a fost provocat de atacul armatei, care a pătruns în tabăra fortificată, miercuri dimineaţă. Mai multe confruntări cu manifestanţii au provocat moartea a cel puţin cinci persoane, printre care şi un jurnalist italian, împuşcat.

"Cămăşile roşii" şi-au lansat mişcarea la mijlocul lunii martie, pentru a cere demisia premierului Abhisit Vejjajiva şi organizarea de alegeri legislative anticipate.

De atunci, peste 70 de persoane au fost ucise şi peste 1.700 rănite.

Un senator thailandez aflat în contact cu liderii "cămăşilor roşii", Lertrat Rattanavanich, anunţase anterior că mai mulţi "se vor preda la sediul poliţiei" miercuri după-amiază.

El citase numele lui Jatuporn Prompan, care a fost prezent la prânz pe scena amplasată în centrul "zonei roşii", unde se aflau în continuare mai multe mii de manifestanţi.

Un oficial din cadrul poliţiei precizase că a "fost informat că mai mulţi lideri urmează să se predea". "Nu ştiu câţi vor veni", a spus Tritos Ronarithivichai, comandantul forţelor speciale ale poliţiei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Panitan Wattanayagorn, declarase în cursul dimineţii că mai mulţi lideri ai manifestanţilor "fugiseră", dintre care unul pe motocicletă.

"Este clar că numeroşi lideri ai cămăşilor roşii au fugit din tabăra fortificată. Un martor a declarat că unul dintre ei, Arisman Pongruangrong, fugise pe o motocicletă", a afirmat el.

Autorităţile au emis mandate de arestare pe numele principalilor lideri care formează conducerea colectivă a acestei mişcări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici