"Vom scoate vizele pentru cetăţenii români a doua zi după ce ajungem la guvernare", au declarat liderii coaliţiei democratice, la scurt timp după ce Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră au anunţat sâmbătă că au semnat documentul de constituire a coaliţiei de guvernare "Alianţa pentru Integrarea Europeană".
"Hotărârea de a impune vize pentru cetăţenii români este una ilegală. Nu poate fi o hotărâre de Guvern mai presus decât o lege anterioară a Parlamentului. Noi avem toate instrumentele la dispoziţie şi vom discuta acest subiect la primele şedinţe ale legislativului", a afirmat Vlad Filat, preşedinte Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro TV Chişinău.
Preşedintele Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urechean, şi cel al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, au declarat că vor anula vizele pentru cetăţenii români chiar a doua zi după ce ajung la guvernare.
Marian Lupu, preşedinte Partidului Democrat din Moldova (PDM), a declarat că decizia de a elimina vizele pentru cetăţenii români corespunde interesului naţional şi este "atât un mesaj pozitiv pentru relaţiile bilaterale cu România", cât şi "un mesaj important pentru Bruxelles în vederea iniţierii unui nou acord dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană".
După acţiunile de protest din 7 aprilie, guvernarea comunistă a acuzat România de implicare în organizarea acţiunilor violente, a decis expulzarea ambasadorului României de la Chişinău şi impunerea vizelor pentru cetăţenii români. Ulterior, Procurorul General al Republicii Moldova a declarat că nu există probe care ar demonstra implicarea României ca stat în organizarea acţiunilor de protest după alegerile din 5 aprilie.
Cei patru lideri au mai declarat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că viitorul şef al statului nu va fi "incolor, inodor şi insipid", transmite Unimedia.md. Ei au lăsat se înţeleagă că viitorul preşedinte al ţării va fi un reprezentant al formaţiunilor lor politice.
Vlad Filat a declarat că există "un angajament politic puternic pentru şeful statului", iar Marian Lupu a precizat că "nu afilierea politică trebuie pusă în capul mesei, ci pregătirea persoanei".
Mihai Ghimpu a declarat că, în cazul în care Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) nu va dori să voteze pentru candidatura coaliţiei la funcţia de şef al statului, "există o alternativă" ca decizia respectivă să fie luată, deoarece nu totul ar fi "dependent de votul comuniştilor".