Liderii europeni doresc reluarea negocierilor cu Rusia

Liderii europeni doresc reluarea negocierilor pe tema unui nou acord de parteneriat UE - Rusia, însă au anunţat că nu vor face concesii Moscovei, în condiţiile în care Polonia şi Lituania se opun reluării discuţiilor.

17 afișări
Imaginea articolului Liderii europeni doresc reluarea negocierilor cu Rusia

Liderii europeni doresc reluarea negocierilor cu Rusia

Cu patru zile înaintea summitului UE-Rusia, miniştrii europeni de Externe sperau să fie depăşite reticenţele Poloniei şi Lituaniei privind reluarea negocierilor, suspendate la 1 septembrie din cauza intervenţiei ruse împotriva Georgiei.

Suedia şi Marea Britanie au anunţat luni că UE va negocia deschis cu Rusia şi nu va trece cu vederea conflictul georgian.

"Negocierile sunt o modalitate pragmatică de urmărire a intereselor noastre într-o serie de chestiuni importante precum energia, schimbările climatice sau comerţul şi de aprofundare a cadrului relaţiei noastre", anunţă Londra şi Stockholm.

Marea Britanie şi Suedia şi-au exprimat "preocuparea că Rusia încă nu a revenit la poziţiile ocupate înainte de 7 august, aşa cum ceruse UE".

Nerespectarea acordului de încetare a focului este principalul argument al Poloniei şi Lituaniei de blocare a negocierilor.

"Uniunea Europeană trebuie să fie foarte clară în legătură cu cadrul de reluare a negocierilor. Nu vom normaliza relaţiile, nu vom întoarce pagina conflictului georgian. UE va respecta mandatul clar al negocierilor", continuă comunicatul Suediei şi Marii Britanii.

Comisia Europeană, care poate decide unilateral reluarea negocierilor, şi-a nuanţat discursul pentru a oferi asigurări Poloniei şi Lituaniei.

"Reluarea negocierilor nu înseamnă că vom fi toleranţi cu Rusia şi nici că că vom accepta situaţia din Georgia", a subliniat comisarul UE pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner.

Preşedinţia franceză a UE şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, s-au pronunţat pentru reluarea negocierilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici