Liderii prezenţi la comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz. Ţara care a refuzat să participe

Lideri din întreaga lume se întâlnesc joi la Ierusalim pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare de la Auschwitz, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.

5215 afișări
Imaginea articolului Liderii prezenţi la comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz. Ţara care a refuzat să participe

Sursa: Profimedia Images

Printre participanţii la eveniment se numără preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vicepreşedintele american Mike Pence, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, prinţul Charles al Marii Britanii, dar şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

O absenţă notabilă de la acest eveniment este cea a preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda. Acesta a refuzat să participe întrucât organizatorii i-ar fi comunicat că doar reprezentanţii Rusiei, Franţei, Marii Britanii, Germaniei şi Statelor Unite vor putea să susţină discursuri în cadrul evenimentului.

Un alt motiv pentru absenţa preşedintelui polonez este şi situaţia tensionată dintre Varşovia şi Moscova după ce Vladimir Putin a sugerat luna trecută, în cadrul unui comentariu, că Polonia ar purta o parte din responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

„Mai presus de orice, solicităm ca memoria Holocaustului şi a victimelor acestuia să nu fie exploatată în scop politic. Ar fi un gest josnic”, a declarat Szymon Szynkowski vel Sęk, secretar de stat în cadrul Ministerului polonez al Afacerilor Externe.

În acest context, autorităţile poloneze vor organiza propriul eveniment comemorativ la Muzeul Memorial al Holocaustului Auschwitz-Birkenau pe 27 ianuarie.

Discursurile liderilor prezenţi la Ierusalim se vor axa cel mai probabil pe crimele comise de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi pe numărul tot mai mare de atacuri antisemite din ultima perioadă.

Potrivit unui sondaj realizat în noiembrie 2019 de către o organizaţie americană, manifestările antisemite au crescut anul trecut la nivel mondial, în special în Europa Centrală şi de Est. Potrivit cercetării, un număr mare de europeni consideră că evreii vorbesc prea mult despre Holocaust.

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin a găzduit miercuri o recepţie pentru liderii străini prezenţi la eveniment. „Sper şi mă rog ca liderii lumii să fie uniţi în lupta împotriva rasismului, antisemitismului şi extremismului şi în lupta pentru apărarea democraţiei şi valorilor democratice”, a declarat liderul israelian.

Reuters notează că prezenţa liderilor străini la Ierusalim ar putea să îi îmbunătăţească semnificativ imaginea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, în contextul alegerilor programate a avea loc pe 2 martie.

Şase milioane de evrei au fost ucişi de către forţele naziste şi aliaţii acestora în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dintre care peste un milion în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici