Liderul Al-Qaida a jurat credinţă noului conducător al talibanilor afgani - FOTO

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, a jurat credinţă, într-o înregistrare audio, noului conducător al talibanilor afgani, Haibatullah Akhundzada, ales după ce mullahul Akhtar Mansour a murit într-un atac aerian american luna trecută, relatează Reuters.

1692 afișări
Imaginea articolului Liderul Al-Qaida a jurat credinţă noului conducător al talibanilor afgani - FOTO

Liderul Al-Qaida a jurat credinţă noului conducător al talibanilor afgani

Ayman al-Zawahri, un veteran militant islamist, a devenit conducător al reţelei Al-Qaida după ce Osama bin Laden a murit într-un atac al Marinei Statelor Unite în Pakistan, în 2011.

Al-Zawahri s-ar ascunde în regiunea de frontieră dintre Pakistan şi Afganistan, unde îşi are baza de la sfârşitul anilor 1990.

"Ca lider al organizaţiei Al-Qaida, îmi depun credinţa din nou, din partea lui Osama, lansând un apel către naţiunea musulmană de a sprijini Emiratele Islamice", a declarat Al-Zawahri într-o înregistrare audio de 14 minute.

În timpul perioadei de glorie, din 1996 în 2001, talibanii au instaurat Emiratele Islamice ale Afganistanului şi se luptă de atunci cu forţele de securitate afgane pentru a redobândi controlul asupra ţării.

Autenticitatea înregistrării audio nu a putut fi verificată.

Haibatullah Akhundzada, un fost subordonat al mullahului Akhtar Mansour, fostul lider al talibanilor afgani, a fost numit succesor al acestuia, după ce Mansour a murit într-un raid aerian american efectuat luna trecută, într-o zonă din Pakistan, aflată chiar la graniţa cu Afganistan.

De când a preluat conducerea Al-Zawahri, un doctor egiptean care s-a înrolat în reţeaua teroristă, Al-Qaida a pierdut teren în faţa organizaţiei Stat Islamic la nivel global.

Câţiva dintre comandanţii insurgenţilor afgani au părăsit gruparea Taliban şi au jurat credinţă reţelei Stat Islamic, cu toate că aceasta operează în Irak şi Siria şi în unele regiuni din Africa de Nord.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici