Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri nu a validat "Statul Islamic în Irak şi Levant"

Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri a anunţat că nu a validat "Statul Islamic în Irak şi Levant", proclamat în aprilie de către liderul aripii irakiene a reţelei, Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit unei scrisori citate de postul de televiziune Al-Jazeera.

229 afișări
Imaginea articolului Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri nu a validat "Statul Islamic în Irak şi Levant"

Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şeihul Abu Bakr al-Baghdadi a comis o eroare", creând, "fără să ne consulte", noul stat, o fuziune între Statul Islamic din Irak (ISI) şi Frontul Al-Nusra, o grupare radicală activă în Siria, scrie liderul Al-Qaida într-o scrisoare publicată de Al-Jazeera pe site-ul său de Internet.

Această iniţiativă "i-a afectat pe toţi islamiştii", acuză Ayman al-Zawahiri, după care a menţionat că "Statul Islamic în Irak şi Levant nu este valid", iar "Frontul Al-Nusra din Levant este o aripă independentă de Al-Qaida".

El le-a ordonat Statului Islamic din Irak şi Frontului Al-Nusra să "înceteze orice ostilitate" reciprocă şi să se ajute cu "oameni, arme şi bani".

Al-Zawahiri îl însărcinează pe un lider religios, şeihul Abu Khaled al-Souri, să-l reprezinte în Siria pentru a "tranşa orice diferend" legat de decizia sa de abroga efemera fuziune între aripile siriană şi irakiană ale reţelei extremiste.

Autenticitatea acestei scrisori nu poate fi verificată, dar Al-Jazeera afirmă că a obţinut o copie din "surse sigure din Siria".

Anunţul fuziunii, care a provocat nemulţumiri printre islamiştii angajaţi în Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad, l-a determinat pe liderul Fontului Al-Nusra, Abu Mohammad al-Joulani, să-şi anunţe public jurământul de credinţă faţă de Ayman Al-Zawahiri.

Într-o reacţie pe Twitter faţă de anunţul liderului Al-Qaida, Abu Mohammad al-Joulani şi-a afirmat "respectul" pentru liderul ISI şi a dat asigurări în legătură cu dispoziţia sa de a coopera pentru "a înfrunta duşmanii Domnului".

Frontul Al-Nusra, a cărui creare a fost anunţată în ianuarie 2012, a fost alăturat grupării Al-Qaida în Irak, în decembrie, pe lista americană a organizaţiilor teroriste străine.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici