Liderul cecen Ramzan Kadîrov dezminte că a trimis militari în Ucraina

Preşedintele cecen Ramzan Kadîrov a dezminţit miercuri că a trimis militari să lupte alături de insurgenţi proruşi în estul Ucrainei, dar fără să excludă faptul că unii ceceni ar fi putut să facă acest lucru pe cont propiu, relatează AFP.

202 afișări
Imaginea articolului Liderul cecen Ramzan Kadîrov dezminte că a trimis militari în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov dezminte că a trimis militari în Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Declar că nu există niciun «militar cecen» şi nicio «coloană militară din Cecenia» care ia parte la conflict", a declarat el într-un mesaj postat pe pagina sa de Instagram.

Presa ucraineană a publicat anterior informaţii potrivit cărora militari ceceni ar fi prezenţi la Doneţk, un bastion al insurgenţilor proruşi, unde au loc confruntări cu armata ucraineană de la începutul săptămânii.

"Cecenia este un supus federal al Rusiei şi, conform Constituţiei sale, nu are forţe militare" proprii, a adăugat Kadîrov.

"Dacă cineva a văzut în zona de conflict vreun cecen, este problema lui. Sunt trei milioane de ceceni, iar două treimi trăiesc în afara frontierelor republicii, inclusiv la vest. Nu putem şi nu avem nevoie să ştim care dintre ei pleacă şi spre ce destinaţie" pleacă, a continuat el.

Postul de televiziune american CNN a publicat luni o înregistrare video cu sepratişti proruşi care declară că sunt voluntari ceceni şi se descriu ca "oamenii lui Kadîrov".

"Dacă ar exista cu adevărat «oameni de-ai lui Kadîrov» la Doneţk, forţele ucrainene ar fi doar o grămadă de cadavre", a răspuns marţi, ironic, cel mai puternic om din Cecenia într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

El a recunoscut, însă, pentru presa rusă, rolul pe care l-a jucat în eliberarea a doi jurnalişti de la site-ul rusesc Life News, deţinuţi de către forţele guvernamentale ucrainene. Vladimir Putin i-a mulţumit luni pentru acest lucru.

Ramzan Kadîrov, numit la conducerea Ceceniei de către preşedintele rus în 2007, şi-a spus "infanteristul lui Putin" într-un interviu pentru ediţia de duminică a cotidianului rus Komsomolskaia Pravda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici