Liderul Hezbollah susţine că Iranul este dispus să acorde Libanului ajutor militar

Iranul este pregătit să furnizeze ajutor militar, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană, armatei libaneze pentru a contribui la "rezistenţa armată" împotriva Israelului, a declarat vineri liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

16 afișări
Imaginea articolului Liderul Hezbollah susţine că Iranul este dispus să acorde Libanului ajutor militar

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Republica Islamică Iran, în special (Ghidul Suprem) ayatollahul Khamenei, nu va da dovadă de reţinere în ceea ce priveşte ajutorul acordat Libanului pentru a fi un stat puternic şi demn, fără condiţii", a declarat el într-un discurs televizat rostit cu ocazia celei de-a noua aniversări a retragerii trupelor israeliene din Libanul de Sud.

"Până în prezent, Libanul nu a cerut arme şi Iranul nu le va propune dacă nu îi vom cere", a continuat el în faţa a mii de persoane reunite la Baalbek, un bastion al Hezbollah din estul ţării.

"Dar Iranul va veni în ajutor oricărui guvern libanez care îi va cere un ajutor militar", a continuat el.

"Sistemele de apărare antiaeriană sunt necesare armatei pentru a face faţă Israelului", a declarat el. "Cine le poate obţine pentru Liban? Votaţi pentru opoziţie, şi vă voi arăta calea", a continuat el.

Liderul mişcării şiite a considerat ridicol ajutorul acordat de Statele Unite armatei libaneze, care atinge 500 de milioane de dolari din 2005, dar nu include şi sisteme de apărare antiaeriană.

În 2006, războiul dintre Hezbollah şi Israel a provocat moartea a 1.200 de libanezi, majoritatea civili ucişi în bombardamentele aviaţiei israeliene, şi a peste 160 de israelieni, majoritatea militari.

El le-a cerut, de asemenea, adepţilor săi să aducă la putere minoritatea condusă de mişcarea sa şi susţinută de Siria şi Iran, la alegerile legislative din 7 iunie, adăugând că, în caz de victorie, coaliţia sa va face în aşa fel încât armata să fie suficient de bine echipată pentru a face faţă unor eventuale atacuri israeliene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici