Liderul militar al rebelilor sirieni denunţă abuzurile comise de jihadişti

Abuzurile comise de jihadişti în Siria "ne sunt străine", a afirmat miercuri liderul militar al rebeliunii siriene într-un interviu televizat, asigurând că diviziunile dintre rebeli sunt cauzate de lipsa de arme şi bani.

213 afișări
Imaginea articolului Liderul militar al rebelilor sirieni denunţă abuzurile comise de jihadişti

Liderul militar al rebelilor sirieni denunţă abuzurile comise de jihadişti (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cei care au intrat în rebeliune (împotriva regimului Bashar al-Assad) sunt cunoscuţi şi sunt musulmani, aşa cum şi noi suntem musulmani", a declarat Selim Idriss, liderul Consiliului militar sirian, pentru postul Al-Aan, cu sediul la Dubai.

Însă, "sunt cei care au venit din străinătate (...) pentru a ne învăţa ce este islamul şi care vor să ne impună obiceiurile lor (...) numindu-i pe oameni musulmani, atei, eretici sau demni de decapitare", adăugat el asigurând că astfel de abuzuri "ne sunt străine şi sunt străine moderaţiei (...) Islamului pe care noi vrem să-l urmăm".

Declaraţiile lui Idriss intervin în timp ce abuzuri, precum execuţii brutale sau răpiri, sunt raportate aproape în fiecare zi în regiunile unde sunt prezenţi jihadiştii Statului islamic în Irak şi Levant (EIIL).

EIIL a luptat alături de grupurile rebele în anumite regiuni însă a luat de asemenea drept ţintă luptătorii opoziţiei într-o tentativă de a elimina concurenţa în interiorul rebeliunii şi de a se impune drept unica autoritate.

În cadrul interviului, Idriss a reproşat de asemenea unora dintre luptătorii EIIL că acţionează în favoarea regimului şi acuză grupurile care răpesc jurnalişti străini că "lucrează împotriva intereselor revoluţiei" .

Deşi este respectat în plan personal de grupurile rebele, Idriss este liderul unui Consiliu militar care are influenţă redusă pe teren.

Rebelii nu au primit "nici ajutor financiar, nici arsenal suficient, nici vehicule sau echipamente de comunicaţii" care le-ar fi permis să se unească, a regretat el, adăugând că slăbirea opoziţiei tradiţionale a deschis calea jihadiştilor.

Potrivit extraselor din interviu, a cărui versiune completă va fi difuzată joi, Consiliul militar sirian îşi va coordona acţiunile cu "Frontul islamic" creat săptămâna trecută şi a cărui cartă, publicată marţi, anunţă intenţia sa de a instaura un "stat islamic".

"Îi felicit pe fraţii mei din acest Front", a declarat Idriss, adăugând că un "număr mare dintre ei sunt cu noi în cadrul Consiliului militar sirian".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici