Liderul nord-coreean Kim Jong-il a murit. Armata sud-coreeană, în stare de alertă - VIDEO

Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist.

5452 afișări
Imaginea articolului Liderul nord-coreean Kim Jong-il a murit. Armata sud-coreeană, în stare de alertă - VIDEO

Liderul nord-coreean Kim Jong-il a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul nord-coreean, în vârstă de 69 de ani, a decedat din cauza unei "mari epuizări mentale şi fizice" la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat Agenţia centrală de presă coreeană (KCNA), agenţia oficială nord-coreeană.

Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care a adăugat că o autopsie a fost realizată duminică.

Fiul său Kim Jong-un, născut în 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din Istorie, potrivit agenţiei oficiale, care le cere nord-coreenilor să-l recunoască de acum ca lider al lor.

"Toţi membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii şi publicul trebuie să respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un şi să protejeze şi să consolideze frontul unit al partidului, armatei şi publicului", a subliniat KCNA.

Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autorităţile statului comunist au decretat doliu în perioada 17-29 decembrie.

Armata sud-coreeană, în stare de alertă

La Seul, Guvernul sud-coreean a fost plasat în stare de alertă, după anunţul morţii lui Kim Jong-il, cele două ţări fiind din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953).

Coreea de Sud şi-a plasat armata în stare de alertă şi a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, după anunţul decesului liderului nord-coreean Kim Jong-il, au declarat surse oficiale.

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak şi-a anulat toate întâlnirile şi a convocat un Consiliu de Securitate Naţională la "Casa Albastră", numele reşedinţei prezidenţiale. "Toţi funcţionarii Casei Albastre sunt plasaţi în stare de alertă", a precizat purtătorul său de cuvânt.

"Monitorizarea şi securitatea zonelor frontaliere au fost consolidate. Suntem foarte atenţi la orice mişcare a armatei din Nord", a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

"Toţi comandanţii sunt în alertă, iar Coreea de Sud şi Statele Unite accentuează împărtăşirea de informaţii militare", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici