Liderul populist austriac Joerg Haider a murit într-un accident rutier

Liderul partidului populist austriac BZOe şi guvernatorul Carinthiei, Joerg Haider, a murit sâmbătă dimineaţa într-un accident rutier, a anunţat poliţia din Klagenfurt, în sudul Austriei.

183 afișări
Imaginea articolului Liderul populist austriac Joerg Haider a murit într-un accident rutier

Liderul populist austriac Joerg Haider a murit într-un accident rutier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernatorul Carinthiei şi liderul BZOe (Alianţa pentru Viitorul Austriei) Joerg Haider a murit în urma unui accident de maşină la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, la Klagenfurt", a anunţat agenţia APA, citând un agent al poliţiei municipale Friedrich Hrast.

Accidentul s-a produs din cauza vitezei excesive, potrivit primelor elemente ale anchetei.

Haider, în vârstă de 58 de ani, conducea "clar cu viteză mai mare" de 70 de kilometri la oră, limita permisă în zona unde s-a produs accidentul, o regiune semiurbană, a declarat oficialul care se ocupă de anchetă, Ernst Friessnegger.

Liderul austriac a pierdut controlul vehiculului sâmbătă, la scurt timp după ora 01.00 (02.00 ora României), în timp ce ieşea dintr-un cartier al suburbiei sudice a oraşului Klagenfurt, capitala provinciei Carinthia, al cărei guvernator era.

Rănit grav la cap, la piept şi la coloana vertebrală, Haider, care era singur în maşină şi purta centura de siguranţă, a decedat în timp ce era transportat la spitalul din Klagenfurt, a declarat directorul instituţiei, Thomas Koperna.

El urma să participe, sâmbătă, la o sărbătoare de familie în Carinthia, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a mamei sale.

"Pentru noi este sfârşitul lumii", a comentat purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui BZOe, Stefan Petzner pentru APA.

La alegerile din 28 septembrie, Joerg Haider, care a preluat preşedinţia partidului populist austriac BZOe la sfârşitul lui august, a reuşit să ridice formaţiunea, care s-a clasat pe locul al patrulea pe scena politica austriacă, obţinând 10,7 la sută din voturi, în spatele celuilalt partid de extremă dreaptă FPOe, condus de Heinz-Christian Strache, care a obţinut 17,5 la sută din votutri.

Joerg Haider nu a exclus intrarea într-o coaliţiei guvernamentală cu social-democraţii (SPOe), care au câştigat alegerile cu 29,3 la sută din voturi, sau cu OeVP, conservatorii care au obţinut 26 la sută. El însuşi a declarat că va rămâne guvernatorul Carinthiei, funcţie pe care o ocupă din 1999.

Liderul social-democrat Werner Faymann a exclus însă orice coaliţie cu extrema dreaptă.

Joerg Haider s-a remarcat în 2000, când partidul său din perioada respectivă, FPOe, de care s-a disociat în 2005, pentru a crea BZOe, a intrat la guvernare alături de cancelarul consercator Wolfgang Schuessel. Declaraţiile antisemite ale lui Joerf Haider au antrenat atunci sancţiuni diplomatice europene împotriva Austriei, timp de mai multe luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici