Liderul separatist din Ucraina aşteaptă cu nerăbdare un referendum privind aderarea la Rusia

Şeful uneia dintre cele două republici separatiste din estul Ucrainei a declarat că, în curând, va fi organizat un referendum pentru a decide dacă statul său ar trebui să devină parte a Rusiei.

4797 afișări
Imaginea articolului Liderul separatist din Ucraina aşteaptă cu nerăbdare un referendum privind aderarea la Rusia

Leonid Pasechnik a declarat că se aşteaptă ca votul să fie favorabil, deoarece oamenii din regiune sunt obosiţi de faptul că „au trăit sub bombardamente constante timp de opt ani".

În cadrul referendumului, oamenii din aşa-numita Republică Populară Luhansk (RPL) „îşi vor exercita dreptul constituţional absolut şi îşi vor exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia Rusă", a declarat el jurnaliştilor, potrivit CNN.

RPL, împreună cu Republica Populară Doneţk, vecină, au apărut ca entităţi separatiste de facto în 2014, în timp ce Moscova a alimentat tulburările din Ucraina după răsturnarea preşedintelui Viktor Ianukovici. Vladimir Putin le-a recunoscut independenţa în ajunul lansării „operaţiunii sale militare speciale" împotriva Ucrainei luna trecută.

Dacă RPL ar organiza un vot privind aderarea la Rusia, ar urma calea urmată de Crimeea în martie 2014, unde a fost organizat un referendum după ce peninsula a fost efectiv capturată de forţele lui Putin în decurs de câteva săptămâni. Într-un vot considerat pe scară largă de către comunitatea internaţională ca fiind ilegitim, 97% au votat în favoarea aderării la Rusia, potrivit rezultatelor oficiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici