Liderul suprem iranian cere demiterea vicepreşedintelui desemnat de Ahmadinejad

Un lider religios conservator iranian i-a cerut vineri preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad să-l demită pe prim-vicepreşedintele Rahim Mashaie, afirmând că aceasta este dorinţa ayatollahului Ali Khamanei.

13 afișări
Imaginea articolului Liderul suprem iranian cere demiterea vicepreşedintelui desemnat de Ahmadinejad

Liderul suprem iranian cere demiterea vicepreşedintelui desemnat de Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îl susţinem pe preşedinte (...) dar nu am spus niciodată că este infailibil", a precizat Ahmad Khatami, membru al Adunării specialiştilor şi apropiat al ayatollahului Ali Khamenei.

"Am fi dorit să nu se ajungă în această situaţie, ca liderul să se pronunţe", a adăugat el în cadrul slujbei transmise în direct de postul public de radio.

"V-am cerut conştiincios să reveniţi asupra desemnării prim-vicepreşedintelui", a menţionat el.

"Acum, că liderul şi-a exprimat punctul de vedere, nu mai trebuie ezitat", a insistat Ahmad Khatami.

Cea mai înaltă instanţă politică de arbitraj care serveşte de asemenea pentru consilierea ghidului, Consiliul de Discernământ, i-a solicitat vineri preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad să nu semene discordie în rândul administraţiei sale persistând în privinţa acestei nominalizări.

"Îi cerem lui Ahmadinejad (...) să evite folosirea persoanelor (...) care pot afecta unitatea Guvernului", a anunţat această instanţă condusă de fostul preşedinte Akbar Hachemi Rafsandjani, potrivit site-ului televiziunii de stat.

Numirea lui Rahim Mashaie, anunţată la 17 iulie, a generat o nemulţumire generală în rândul conservatorilor care l-au criticat că a afirmat în iulie 2008 că Iranul este "un prieten al poporului american şi al poporului israelian", contrastând astfel cu atacurile verbale ale Teheranului împotriva Israelului.

Mai mulţi oficiali iranieni au declarat în ultimele zile că ayatollahul Khamenei s-a opus nominalizării lui Rahim Mashaie, dar acest lucru nu a fost confirmat de oficiali sau de presă.

În pofida criticilor adresate de aliaţii săi, Ahmadinejad l-a sprijinit pe vicepreşedinte, afirmând că are "mii de motive" pentru care îl preferă pe acesta.

"Una din marile ocazii pe care mi le-a oferit Allah a fost să îl cunosc pe Mashaie, acest mare om", a adăugat el.

Până în prezent, vicepreşedintele însărcinat cu Turismul, Esfandiar Rahim Mashaie, este considerat ca fiind un apropiat al preşedintelui Ahmadinejad, al cărui fiu s-a căsătorit cu fiica lui Rahim Mashaie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici