LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 216. Regiunile ocupate au votat la referendum pentru alipirea la Rusia / Ruşii fac punct de recrutare în Osetia de Nord, la graniţa cu Georgia / Kazahstan promite să-i apere pe cei fugiţi de tentaculele lui Putin / Scurgeri de gaze în Marea Baltică din Nord Stream

  • Şefa Comisiei Europene şi secretarul general NATO au discutat, din nou, despre cum pot sprijini Ucraina.
  • Putin, „feroce”. Luni, şeful rus a transmis că Occidentul trebuie să trateze Rusia cu respect.
9457 afișări
Imaginea articolului LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 216. Regiunile ocupate au votat la referendum pentru alipirea la Rusia / Ruşii fac punct de recrutare în Osetia de Nord, la graniţa cu Georgia / Kazahstan promite să-i apere pe cei fugiţi de tentaculele lui Putin / Scurgeri de gaze în Marea Baltică din Nord Stream

LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 216. Regiunile ocupate au votat la referendum pentru alipirea la Rusia / Ruşii fac punct de recrutare în Osetia de Nord, la graniţa cu Georgia / Kazahstan promite să-i apere pe cei fugiţi de tentaculele lui Putin / Scurgeri de gaze în Marea Baltică din Nord Stream

UPDATE 22:15 Au fost raportate explozii în Harkov

Martorii din Harkov raportează mai multe explozii puternice în apropiere de centrul oraşului ucrainean.

Şeful administraţiei regionale din Harkov, Oleh Synehubov, a declarat pe Telegram: "Ocupanţii au lovit la Harkov", fără a da mai multe detalii, scrie CNN.

Primarul Ihor Terekov a declarat că au avut loc trei explozii care au întrerupt curentul electric în cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

UPDATE 22:00 Blinken: Occidentul nu va recunoaşte "niciodată" anexarea regiunilor ucrainene

Statele Unite şi naţiunile aliate nu vor recunoaşte "niciodată" anexarea de către Rusia a regiunilor din sud-estul Ucrainei, a afirmat marţi seară secretarul de Stat american, Antony Blinken.

"Noi şi numeroase alte ţări am fost foarte clari: nu vom recunoaşte niciodată anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia", a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Franţa şi Israelul au semnalat deja, conform cotidianului Le Monde, că nu vor recunoaşte referendumurile de anexare a regiunilor ucrainene.

Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson au organizat referendumuri privind unirea cu Rusia, iar Administraţia de la Moscova pregăteşte anexarea teritoriilor.

UPDATE 21:00 Discuţie între Stoltenberg şi Zelenski

Alianţa Nord-Atlantică menţine susţinerea fermă pentru integritatea Ucrainei şi condamnă "farsele" de referendumuri organizate de Rusia în regiuni separatiste din Ucraina, anunţă secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

"Tocmai am vorbit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi i-am transmis clar susţinerea neclintită a aliaţilor din cadrul NATO pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru dreptul la autoapărare", a declarat Jens Stoltenberg într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 18:30 Admiterea celor patru regiuni ucrainene, dezbătută pe 4 octombrie

Consiliul Federaţiei Ruse - camera superioară a parlamentului - ar putea lua în considerare pe 4 octombrie cererile de alipire la Rusia din partea celor patru regiuni ucrainene, potrivit preşedintelui Consiliului, Valentina Matvienko.

UPDATE 17:20 Primele rezultate ale referendumului 

RIA Novosti a precizat că, după aproximativ 12% din voturi numărate, cel puţin 97% din cele exprimate au fost în favoarea aderării la Federaţia Rusă.

UPDATE 16:00 Ruşii mobilizaţi se plâng că vor fi trimişi pe front fără pregătire militară

Un rus proaspăt mobilizat, se plânge că pe 29 septembrie va fi la Herson, fără pregătire, direct în teatrul de război.

UPDATE 15:30 Încă o victorie pentru Ucraina

Armata ucraineană a continuat ofensiva împotriva forţelor ruseşti la est de Izium şi a eliberat parţial satul Pisky-Radkivski, potrivit oficialilor locali.

„Satul Pisky-Radkivski (a doua cea mai mare aşezare din comunitate, unde trăiau aproximativ 2.000 de persoane înainte de război), se află deja sub controlul Forţelor Armate ale Ucrainei", a anunţat consiliul sătesc Borova pe Facebook.

Acesta a precizat că armata ucraineană „continuă să detecteze grupuri de soldaţi ruşi" şi că zona este în proces de „curăţare şi deminare".

UPDATE 15:00 Kremlinul nu are cifre despre ruşii plecaţi din ţară după anunţul mobilizării

Kremlinul nu are informaţii despre numărul de ruşi care ar fi părăsi ţara după anunţul mobilizării parţiale pentru războiul din Ucraina, a ţinut să clarifice purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor, care i-au cerut să dea socoteală pentru datele furnizate de Novaia Gazeta, conform cărora ar fi plecat 260.000. „Nu, nu am această sumă. Poliţia de frontieră are aceste cifre, aşa că nu pot spune nimic despre asta”.

UPDATE 14:00 UE: Posibile sancţiuni pentru europenii care susţin referendumurile ruseşti 

Comisia Europeană ar putea impune sancţiuni individuale cetăţenilor europeni care se află în regiunile ucrainene în care se desfăşoară referendumuri „în calitate de observatori”. Acest lucru a fost susţinut de un purtător de cuvânt al executivului UE. „Orice sprijin pentru aceste referendumuri va fi considerat ilegal şi, evident, totul va depinde de nivelul de participare acordat. Desigur, responsabilitatea de a stabili dacă măsurile trebuie luate, de la caz la caz, revine statelor membre”.

UPDATE 13:30 Medvedev ameninţă în stânga şi-n dreapta

UPDATE 13:00 Tbilisi: intrările în Georgia dinspre Rusia s-au dublat

Sosirile cetăţenilor ruşi în Georgia s-au dublat, ajungând la 10.000 de persoane pe zi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea în Rusia. Anunţul a fost făcut de către guvernul de la Tbilisi.

UPDATE 12:00 Birou de recrutare rusesc la graniţa cu Georgia

În Osetia de Nord, republica rusă de la graniţa cu Georgia, în curând va fi înfiinţat un punct de control pentru controlul şi recrutarea celor care încearcă să părăsească Rusia pe uscat, pentru a scăpa de mobilizarea decisă de Kremlin. Ministerul de Interne al Georgiei a anunţat asta pe Telegram. Biroul de înrolare va fi înfiinţat la punctul de control de la trecerea Verkhni Lars. Decizia, scriu agenţiile ruse, a fost luată „pe fondul creşterii semnificative a traficului” din zonă.

UPDATE 11:50 Kiev, 3 drone kamikaze iraniene distruse la Mikolaiv

Forţele ucrainene de apărare aeriană au distrus trei drone kamikaze iraniene în regiunea Mikolaiv, informează Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei. „Pe 27 septembrie, în jurul orei 8 dimineaţa, apărarea aeriană a distrus trei dintre cele trei drone kamikaze Shahed-136 care au atacat regiunea Mikolaiv”, se arată în mesaj.

UPDATE 11:30 Două scurgeri de combustibil din Nord Stream 1 în Marea Baltică

Gazoductul Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania a fost afectat de două scurgeri de gaze în Marea Baltică, au raportat autorităţile daneze şi suedeze. Scurgerile de gaze au avut loc în urma anunţului unei alte scurgeri, din conducta Nord Stream 2. „Autorităţile au fost informate acum că au mai fost două scurgeri în conducta Nord Stream 1, care nu mai este operaţională, dar conţine gaze”. Ministrul danez al Climei a declarat într-un comunicat, anunţând „creşterea nivelului de alertă al sectorului energiei electrice şi gazelor” în ţara nordică.

UPDATE 11:00 Kazahstan va garanta siguranţa ruşilor fugiţi de recrutare

Preşedintele kazah a afirmat faptul că ţara sa îi va proteja pe ruşii care se înghesuie în Kazahstan, fugind de mobilizarea militară dorită de Kremlin. „În ultimele zile, mulţi oameni au venit din Rusia în ţara noastră. Cei mai mulţi dintre ei sunt forţaţi să plece din cauza unei situaţii de fundătură”, a declarat Kassim Jomart Tokaiev, potrivit agenţiilor de presă ruse. „Trebuie să avem grijă de ei, să le garantăm siguranţa”, a continuat Tokaiev, care s-a distanţat de Kremlin, după ofensiva rusă din Ucraina. În acelaşi timp, preşedintele kazah a observat că integritatea teritorială a statelor ar trebui să fie un principiu de nezdruncinat: „Este un principiu-cheie. Mereu am vorbit despre asta deschis şi clar pe arena internaţională. Nu întâmplător, în discursul meu recent de pe cel mai înalt podium al ONU, l-am reiterat”.

UPDATE 10:00 Ruşii închid zonele din Herson ocupate 

Şeful Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene a raportat, în actualizarea sa de dimineaţă, că forţele de ocupaţie ruse au „închis complet” zonele ocupate ale Oblastului Herson din sudul Ucrainei, atât la intrare, cât şi la ieşire. Guvernul ucrainean a cerut anterior locuitorilor să evacueze zona, având în vedere contraofensiva în curs, scrie Kiev Independent.

UPDATE 09:50 Ministrul de externe de la Tokyo: arestarea consulului este inacceptabilă

Ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, a calificat arestarea de către FSB a consulului Motoki Tatsunori la Vladivostok „complet inacceptabilă”. În timpul unei conferinţe de presă, Hayashi a spus că consulul a fost supus unui „interogatoriu”. Diplomatul a fost arestat şi declarat „persona non grata”, cu ordin să părăsească ţara în termen de 48 de ore. Hayashi l-a apărat pe Tatsunori spunând că nu s-a angajat în nicio activitate ilegală. Ca răspuns, ministerul de externe japonez l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, după cum relatează agenţia de presă Kyodo. Ministerul a cerut Moscovei să-şi ceară scuze în mod oficial, a spus Hayashi, adăugând că guvernul va lua în considerare măsurile de represalii adecvate.

UPDATE 09:20 Kremlinul: nu s-a luat nicio decizie privind închiderea graniţelor ruse

Kremlinul a declarat ieri că nu a fost luată nicio decizie cu privire la închiderea graniţelor ruse, în condiţiile în care mii de oameni stau la coadă pentru a părăsi ţara, după anunţul mobilizării parţiale.

UPDATE 09:00 Forţele armate de la Kiev, tensiune la centrala de la Zaporojie

„Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie este tensionată. Angajaţii nu vor să coopereze cu ruşii şi încearcă să părăsească teritoriile ocupate temporar de forţele armate ale Moscovei. Partea ocupată a regiunii Herson este complet închisă la intrare şi ieşire”. Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei scrie pe Facebook, în mesajul obişnuit de dimineaţă despre situaţia militară.

UPDATE 08:40 Armata de la Kiev distruge barja militară rusă în Herson

Armata ucraineană a distrus o barjă militară rusă şi 3 sisteme de rachete Pantsir. Forţele armate ucrainene au distrus o barjă în apropiere de Herson, în timp ce trupele ruse încercau să stabilească un pod între malurile râului Nipro, susţine comandamentul operaţional de sud al Ucrainei.

UPDATE 08:10 O altă cameră de tortură rusească găsită în teritoriile recucerite de lângă Harkov

Ceea ce pare un scaun electric rusesc a fost găsit în teritoriile recucerite de ucraineni.

UPDATE 08:00 Zelenski: situaţie gravă în Donbass, este ţinta Moscovei

„Italia este un aliat al NATO, un partener al G7 şi al UE, vom lucra împreună la provocări comune precum războiul din Ucraina”. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus acest lucru într-un briefing de presă.

UPDATE 07:40 Kiev: atac cu rachete pe aeroportul din Krivoi Rog

Forţele armate ruse au lansat un atac cu rachete asupra aeroportului din Krivoi Rog, a anunţat de Valentin Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, pe canalul său Telegram. „Un atac inamic asupra Krivoi Rog. Ruşii au lansat o rachetă X-59 pe aeroport. Infrastructura a fost distrusă. Utilizarea în continuare a aeroportului este imposibilă”, a explicat el.

UPDATE 07:10 Kiev: a fost capturată o persoană implicată în atrocităţile de la Bucea

Serviciile de securitate ucrainene raportează că au capturat un soldat rus despre care se crede că ar fi implicat în atrocităţile comise de ruşi la Bucea, în martie, în timpul luptelor din regiunea Herson. Militarul rus, împreună cu alţii, au tras în maşina unui civi,  în apropierea satului Zdvizhivka, ucigând şoferul. Trupul bărbatului a fost apoi îngropat într-o pădure din apropiere.

UPDATE 07:00 Ucrainenii le-au doborât ruşilor un avion în valoare de 45.000.000 de dolari

Şefa Comisiei Europene, discuţie cu liderul NATO despre situaţia din Ucraina

Ursula von der Leyen a discutat cu Jens Stoltenberg despre războiul din Ucraina. UE şi NATO promit că apără securitatea şi stabilitatea regiunii. 

„Am discutat (cu Stoltenberg n.red.) despre agresiunea Rusiei şi despre intensificarea sprijinului pentru Ucraina. Cooperarea dintre NATO şi UE contribuie la securitate şi stabilitate, astfel încât considerăm că a sosit momentul să convenim asupra unei noi declaraţii comune pentru a duce mai departe parteneriatul nostru”, a scris şefa CE pe Twitter, luni seara.
 

Părinţii ucraineni îşi plâng copiii, ucişi în bombardamentele ruşilor

Reţelele sociale abundă în imagini cu micuţii ucişi de către invadatorii ruşi. 
 
 

CITEŞTE ŞI: LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 215

Autorităţile ucrainene anunţă capturarea unui soldat rus care ar avea legătură cu atrocităţile de la Bucea

 
Serviciul de securitate ucrainean susţine că un soldat rus, capturat în timpul luptelor din regiunea Herson în această lună, a fost legat de o atrocităţile comise la Bucea, lângă Kiev, în martie.
 
Serviciul a aunţat că soldatul capturat, împreună cu alte trupe ruseşti „a tras cu o mitralieră într-o maşină pe autostrada din apropierea satului Zdvizhivka, districtul Bucea" la începutul lunii martie.
 
„Şoferul a murit pe loc", mai anunţă serviciul de securitate, susţinând că grupul a îngropat corpul victimei în pădure.
 
Serviciul de securitate a mai spus că, ulterior, cadavrul şoferului a fost exhumat şi trimis pentru examinare medico-legală. 
 

Zeci de ruşi care au încercat să fugă din ţară pe la graniţa cu Georgia primesc notificări de interzicere a călătoriei şi citaţii de înrolare în armată 

 
Bărbaţii care trebuie incluşi în mobilizare militară anunţată zilele trecute de către Putin nu au vreo şansă să fugă din ţară. Cei care nu au reuşit să plece cu avionul, sunt „întâmpinaţi” la graniţă de către soldaţi. 
 

Oficial ucrainean: Rusia intenţionează să-i recruteze pe locuitorii din teritoriile ocupate 

 
„Scopul principal al falsului referendum este de a ne mobiliza locuitorii şi de a-i folosi drept carne de tun", a declarat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, un oraş ocupat de ruşi.  
 

Luni, Putin a transmis că Occidentul trebuie să trateze Rusia cu respect

 
„Occidentul ar trebui să trateze Rusia cu respect”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele belarus Aleksander Lukaşenko. Mai mult, Putin l-a eliberat pe Vladimir Cijov din atribuţiile sale de reprezentant permanent al Rusiei în Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Acest lucru a fost raportat de agenţiile ruse, invocând respectivul decret prezidenţial.
 
Referendumurile din zonele ocupate de ruşi sunt contestate de Ucraina împreună cu aliaţii săi.
 
Părţile ocupate de ruşi ar putea fi „alipite” Rusiei până pe 29 septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici