Livrările de armament rus pot compromite echilibrul strategic din Orientul Mijlociu

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a făcut apel, duminică, la Rusia să se abţină de la vânzările de armament care poate compromite echilibrul strategic din Orientul Mijlociu.

20 afișări
Imaginea articolului Livrările de armament rus pot compromite echilibrul strategic din Orientul Mijlociu

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barack (Imagine: Mediafax/AFP)

"Ruşii trebuie să îşi asume un rol pozitiv în Orientul Mijlociu şi să nu furnizeze armament care pot afecta echilibrul fragil din regiune", a declarat Barak într-un comunicat remis de ministerul israelian.

Barak a făcut aceste declaraţii în cursul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner.

Premierul demisionar israelian, Ehud Olmert, urmează să se deplaseze, luni, la Moscova, în cadrul unei vizite de două zile, cu scopul de a dezbate dosarul nuclear iranian, potrivit preşedinţiei Consiliului.

Presa israeliană a dezvăluit că statul evreu se teme că Rusia ar putea livra Iranului rachete antiaeriene de tip S-300. Instalarea unor astfel de sisteme militare de către armata iraniană ar putea spori şansele unui atac al aviaţiei israeliene împotriva complexelor nucleare iraniene.

Rachetele de tip S-300, considerate extrem de sofisticate, pot lovi un avion aflat la o altitudine de 30 de kilometri şi au o rază de acţiune de 150 de kilometri.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat, duminică, sub protecţia anonimatului, pentru cotidianul Haaretz, că, dacă astfel de sisteme militare ar ajunge în Siria, stat aliat al Iranului, acestea vor ameninţa zborurile aviaţiei israeliene chiar şi în spaţiul aerian al statului evreu.

Vizita lui Olmert la Moscova are loc la scurt timp după publicarea informaţiilor potrivit cărora Statele Unite au instalat o staţie radar pe teritoriul Israelului, destinată, în special, contracarării unui eventual atac cu rachete balistice iraniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici