Locuinţă luxoasă din Londra aparţinând familiei Kadhafi, restituită Libiei de justiţia britanică

Justiţia britanică a restituit vineri statului libian o locuinţă din Londra, estimată la valoarea de zece milioane de lire sterline (12 milioane de euro), care aparţinea lui Saadi Kadhafi, fiul fostului lider libian, Muammar Kadhafi.

449 afișări
Imaginea articolului Locuinţă luxoasă din Londra aparţinând familiei Kadhafi, restituită Libiei de justiţia britanică

Locuinţă luxoasă din Londra aparţinând familiei Kadhafi, restituită Libiei de justiţia britanică (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Înalta Curte din Londra a decis că societatea Capitana Seas Limited (CSL), cu sediul în Insulele Virgine britanice şi care era deţinută de către Saadi Gaddafi, trebuie să transfere Libiei dreptul de proprietate a acestei locuinţe din Winnington Close, situată într-un cartier de lux din nordul Londrei.

Judecătorul a decis că proprietatea a fost achiziţionată "în mod injust şi ilegal", dând astfel câştig de cauză avocatului Libiei, Gregory Mitchell, care a susţinut că CSL a cumpărat locuinţa în mai 2009, cu bani publici.

Saadi Gaddafi, în vârstă de 38 de ani, s-a refugiat pe 11 septembrie în Niger. El este căutat de către noile autorităţi libiene.

ONG-ul care luptă împotriva corupţiei, Global Witness (Martorul Global), a salutat această "hotărâre extrem de importantă".

"Poporul libian merită să îi fie restituiţi banii furaţi de către tiran şi fiul său", a declarat Robert Palmer, membru al acestui ONG, într-un comunicat. "Având în vedere miliardele care au fost luate de către dictatorii înlăturaţi şi prietenii lor din Marea Britanie sau din altă parte, sperăm că această decizie să fie prima din multe alte hotărâri" de acest gen, a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici