Locuitorii din Boston comemorează marţi un an de la atentatele comise în timpul maratonului

Oraşul american Boston aduce un omagiu, marţi, în prezenţa vicepreşedintelui Statelor Unite Joe Biden, victimelor atentatelor care au îndoliat celebrul maraton din oraş, la un an de la comiterea lor.

69 afișări
Imaginea articolului Locuitorii din Boston comemorează marţi un an de la atentatele comise în timpul maratonului

Locuitorii din Boston comemorează marţi un an de la atentatele comise în timpul maratonului (Imagine: Tiberiu Crişan / Mediafax Foto )

"Acest omagiu va fi adus persoanelor afectate de evenimentele de anul trecut, inclusiv celor care şi-au pierdut viaţa, supravieţuitorilor şi echipelor de salvare", au precizat organizatorii.

Vicepreşedintele Joe Biden, guvernatorul Massachusetts (nord-est) Deval Patrick şi primarul oraşului Boston Martin Walsh vor lua cuvântul, alături de mai mulţi supravieţuitori, în cadrul unei ceremonii prevăzute să înceapă la prânz (19.00 ora României), în prezenţa a numeroase familii ale victimelor la Hynes Convention Center.

Un moment de reculegere va fi respectat între 14.30 şi 15.00 (21.30 şi 22.00) la linia de sosire a maratonului.

Atentatele de anul trecut au transformat în coşmar această cursă extrem de populară, care a atras în centrul oraşului mii de spectatori pentru a încuraja participanţii.

Două bombe artizanale amplasate în oale sub presiune au explodat aproape simultan în apropierea liniei de sosire, cu puţin timp înainte de ora 15.00 (18.00 ora României), provocând moartea a trei spectatori, între care un băieţel în vârstă de opt ani, şi rănind 264 de persoane, dintre care aproximativ 12 au suferit ulterior amputări de membre.

Bombele ascunse în ruscacuri au fost amplasate de doi fraţi musulmani de origine cecenă care locuiau în Boston, identificaţi după câteva zile.

Cel mai mare dintre ei, Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis la 19 aprilie, după o cursă de urmărire cu poliţia. Fratele său mai mic, Djohar, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat, grav rănit, câteva ore mai târziu.

Student, el a fost naturalizat american în 2012 şi părea că s-a integrat în societate.

"Guvernul american ucide civilii noştri nevinovaţi. Nu pot suporta să văd acest rău rămas nepedepsit. Noi, musulmanii, suntem un singur corp, faceţi rău unuia, ne faceţi rău tuturor", a scris pe barca în care a fost găsit.

Procesul său va începe la 3 noiembrie. El este inculpat în principal pentru folosirea unei arme de distrugere în masă care a provocat moartea şi atentat în spaţiul public. El riscă pedeapsa cu moartea.

Maratonul din Boston, care este cel mai vechi din lume, are loc în fiecare an în timpul "zilei patrioţilor", o zi de sărbătoare. În acest an va avea loc la 21 aprilie.

Numărul autorizat de participanţi a crescut la 36.000 faţă de 27.000 în ultimii ani, motiv pentru care startul se va face în patru valuri, faţă de trei anterior.

Măsurile de securitate au fost intensificate. Nici spectatorii, nici alergătorii nu vor putea aduce vreo geantă, cu excepţia uneia transparente pentru sportivi, care le va fi înmânată de organizatori pentru a-şi pune lucrurile de schimb după cursă.

Sticlele din sticlă sau cele mai mari de un litru sunt interzise pentru participanţi, precum şi vestele cu buzunare sau cărucioarele pentru copii.

Spectatorii nu au dreptul să aducă arme şi cuţite. Genţile sunt, de asemenea, interzise, precum şi articolele din sticlă, lichidele inflamabile, păturile sau lăzile frigorifice. De asemenea, spectatorii nu vor putea să poarte haine care "să le acopere faţa".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici