Londra a modificat raportul privind arsenalul lui Saddam Hussein în funcţie de SUA

Raportul Cabinetului Tony Blair referitor la presupusele arme de distrugere în masă a fost "exagerat" la solicitarea lui Alastair Campbell, consilierul său pe probleme de comunicare, pentru a coincide cu acuzaţiile formulate de SUA împotriva lui Saddam Hussein, informează ziarul The Guardian.

42 afișări
Imaginea articolului Londra a modificat raportul privind arsenalul lui Saddam Hussein în funcţie de SUA

Londra a modificat raportul privind arsenalul lui Saddam Hussein în funcţie de SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ca reacţie la un discurs al fostului preşedinte american George W. Bush, raportul Guvernului Tony Blair a redus estimările privind durata perioadei în care regimul Saddam Hussein ar fi fost capabil să se doteze cu arme atomice.

În condiţiile în care Alastair Campbell se pregăteşte să fie audiat de comisia care anchetează circumstanţele declanşării conflictului din Irak, au apărut noi dovezi privind exagerarea raportului referitor la ameninţarea irakiană.

Într-un discurs rostit pe 12 septembrie 2002, George W. Bush declara: "Dacă Irakul va achiziţiona materiale de fisiune nucleară, va putea fabrica arme nucleare într-un an".

Raportul britanic afirma iniţial că Irakul se va putea dota cu arme nucleare în doi ani. Documente publicate în virtutea Legii accesului la informaţii arată că autorii raportului britanic au primit ordinul să modifice rapid datele pentru a coincide cu acuzaţiile formulate de Bush. Ca reacţie, raportul britanic a fost modificat, arătând că exista riscul ca Irakul să se doteze cu arme nucleare într-un an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici