Londra ar putea fi considerată complice la tortură, avertizează Parlamentul

O comisie parlamentară britanică a avertizat sâmbătă Guvernul că exploatarea regulată de către serviciile britanice a informaţiilor obţinute prin intermediul torturii ar putea fi considerată din punct de vedere legal ca fiind complicitate.

12 afișări
Imaginea articolului Londra ar putea fi considerată complice la tortură, avertizează Parlamentul

Londra ar putea fi considerată complice la tortură, avertizează Parlamentul (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Guvernul britanic a negat duminică orice complicitate în cazuri de tortură.

În raportul său anual privind drepturile omului, Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor a apreciat că este "imperativ" ca Guvernul britanic să îşi îndeplinească obligaţiile legale pentru a împiedica folosirea torturii.

Deputaţii fac apel la Guvern să ancheteze "acuzaţiile" referitoare la cazuri de tortură şi să le denunţe.

"Este imperativ ca Marea Britanie să îşi îndeplinească obligaţiile legale referitoare la prevenirea torturii", subliniază raportul.

Comisia a recunoscut că utilizarea informaţiilor furnizate de alte ţări, care ar putea împiedica atentate teroriste sângeroase, dar care ar fi putut fi obţinute prin intermediul torturii, "ridică întrebări de ordin moral extrem de dificile".

Guvernul are datoria de a exploata informaţii, oricare ar fi provenienţa lor, dacă el consideră că acestea pot salva vieţi, subliniază deputaţii.

În acelaşi timp, comisia recomandă Guvernului "să continue să recurgă atât cât se poate la persuasiune şi la presiuni pentru a încerca să facă în aşa fel încât tortura să nu fie utilizată în lume ca metodă de interogare".

Ministrul de Interne, Alan Johnson, şi cel al Afacerilor Externe, David Miliband, au afirmat însă că resping tortura, admiţând totuşi că este imposibil să se asigure sistematic că informaţiile obţinute de serviciile de informaţii străine nu sunt rezultatul torturii.

"Marea Britanie se opune ferm torturii şi tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante", au declarat miniştrii într-un editorial comun publicat în Sunday Telegraph. Dar pentru a garanta securitatea britanicilor, "există evaluări şi alegeri dificile", continuă ei.

"Atunci când deţinuţii sunt sub paza poliţiei sau forţelor noastre armate, putem fi siguri de maniera în care sunt trataţi. Prin definiţie, nu putem avea acelaşi grad de siguranţă atunci când sunt deţinuţi de guverne străine, ale căror obligaţii pot fi diferite de ale noastre", au adăugat Johnson şi Miliband.

"Astfel, trebuie să muncim din greu pentru a ne asigura că nu suntem complici la tortură sau rele tratamente", au argumentat ei. "Operaţiuni au fost oprite când riscul de rele tratamente era prea ridicat. Dar nu este posibil să eliminăm orice risc. Trebuie făcute evaluări".

"Nu există nici cel mai mic adevăr în acuzaţiile potrivit cărora serviciile noastre secrete şi de securitate operează fără control sau supraveghere", au subliniat ei. "Nu există nici cel mai mic adevăr în acuzaţia, şi mai gravă, că este politica noastră să fim complici, să solicităm sau să participăm direct la abuzuri asupra prizonierilor. Nu este adevărat nici că presupusele abuzuri sunt muşamalizate".

Într-un raport foarte critic, Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului a apreciat recent că există un "număr îngrijorător de acuzaţii credibile", potrivit cărora agenţi de informaţii britanici ştiau că tortura este utilizată împotriva anumitor prizonieri deţinuţi în străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici