Londra trimisese trupe la graniţa Iranului după capturarea a cinci britanici în Irak, în 2007

Trupele britanice din sudul Irakului s-au deplasat la graniţa cu Iranul după răpirea a cinci britanici, în mai 2007, încercând fără succes să împiedice transportarea lor în Iran, relatează The Guardian, în ediţia electronică.

15 afișări
Imaginea articolului Londra trimisese trupe la graniţa Iranului după capturarea a cinci britanici în Irak, în 2007

Londra trimisese trupe la graniţa Iranului după capturarea a cinci britanici în Irak, în 2007 (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Militarii au fost trimişi în zona de frontieră la nord de Basra pentru a-i intercepta pe răpitori, după ce au primit informaţii că aceştia pleacă de la Bagdad spre graniţă, dar nu au reuşit să îi găsească. Nu se ştie dacă unitatea britanică a ajuns prea târziu sau s-a deplasat către un alt punct de trecere a frontierei situat de-a lungul graniţei dintre cele două ţări.

Oficialii britanici au refuzat să ofere detalii despre tentativa de salvare, invocând o problemă "extrem de sensibilă", însă un ziarist britanic care a vizitat frontiera dintre Irak şi Iran la câteva luni după răpire a fost informat despre operaţiune de către ofiţeri britanici care participaseră la aceasta.

În momentul lansării operaţiunii, cei cinci ostatici britanici erau transportaţi de răpitori de la Bagdad către graniţă, la o zi după ce fuseseră răpiţi în centrul capitalei irakiene. Serviciile de informaţii irakiene i-au urmărit pe răpitori - printre care se aflau şi membri ai forţelor speciale Quds din rândul Gardienilor Revoluţiei - şi pe victimele lor până la un complex situat lângă frontieră, în oraşul iranian Mehran, folosit de forţele Quds drept bază pentru operaţiunile lor din Irak. Ostaticii au fost văzuţi în timp ce erau transferaţi dintr-o coloană de vehicule în alta şi apoi duşi mai departe.

Ministerul britanic de Externe a susţinut că nu deţine nicio dovadă că ostaticii britanici au fost duşi dincolo de graniţă, dar şeful comandamentului central al SUA, generalul David Petraeus, a confirmat că britanicii - Peter Moore, Jason Swindlehurst, Jason Creswell, Alec Maclachlan şi Alan McMenemy - s-au aflat în Iran o parte a perioadei în care au fost captivi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici